✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Afrika

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Safari in Kenia

Kenia is het land van de safari. Hier zie je het wereldberoemde Masai Mara National Reserve en de jaarlijkse grote trek van hoefdieren, waarbij duizenden gnoes en zebra’s samen over de eindeloze vlaktes denderen en de Mararivier oversteken. Ook kom je overal de Big Five tegen: de olifant, leeuw, neushoorn, buffel en luipaard – stuk voor stuk prachtige dieren om in hun natuurlijk omgeving te bewonderen.

Zie jij zo’n avontuur ook wel zitten? Afrika Safari maakt safariprogramma’s om je vingers bij af te likken, helemaal afgestemd op jouw persoonlijke behoeftes… tot in detail. Kijk hieronder welk programma je aanspreekt, en stuur ons een mail met je wensen. Samen maken we de safari van jullie dromen!

Al onze safariprogramma’s in Kenia

  • Prijs per persoon is inclusief een privégids, een safari-jeep, hotel- en parkkosten (gebaseerd op reis met zes personen). De prijs is exclusief internationale vliegtickets.
  • Afrika Safari is de expert in safari’s en reizen in Afrika. Met ons eigen kantoor in Kenia, jaren van ervaring en plaatselijk personeel dat meerdere talen spreekt, ben je bij ons verzekerd van een zorgeloze vakantie.

Veel gestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste redenen om in Kenia op safari te gaan?

Tijdens een safari zie je het beste van het wilde dierenleven van dichtbij. Er is op deze wereld maar weinig dat meer indrukwekkend is dan het spektakel van de grote trek. Voel hoe het trillen van de grond toeneemt als miljoenen dieren tegelijk dichterbij komen, al denderend over de Masai Mara. Afrika is het enige continent ter wereld waar je nog zo veel beesten in één keer bij elkaar kunt zien.

Het enorme aantal wilde dieren is daarom de belangrijkste reden om in Kenia op safari te gaan. Want hoewel de Grote Trek slechts een paar maanden per jaar te zien is in Kenia, is het land het hele jaar door perfect om wilde dieren te zien (en dus om te bezoeken).
Het land kent een ongekend aantal nationale parken en reservaten en een ontzettend veel verschillende wilde dieren om te ontdekken. Behalve de Masai Mara kan je hier bijvoorbeeld naar Amboseli National Park, Samburu National Reserve, Lake Nakuru National Park, Tsavo East- en Tsavo West National Park. Kenia is daarbij HET land van de Big Five, met gezonde populaties olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden èn neushoorns.

De natuur op zich is ook een reden om Kenia te bezoeken. Er zijn enorm veel vogelsoorten (vaak honderden verschillende soorten per park), en de vele verschillende landschappen en geweldige uitzichten zijn indrukwekkend. Denk aan de eindeloze horizon in de Masai Mara, het tropische regenwoud van Kakamega, de ontzettend mooie safariparken in het noorden van het land, en de uitzichten op de Kilimanjaro in Amboseli in het zuiden.

Tot slot kom je hier ook cultureel aan je trekken: dit is het land van de Maasai, Samburu, Turkana en andere traditionele stammen.

Wat zijn de kosten van een safari in Kenia?

De kosten van een safari hangen af van de soort safari en het budget wat je daarvoor hebt. Kenia kent meer variatie dan de meeste safarilanden, met uitstekende opties voor mensen met een wat lager budget (vanaf 175 USD per persoon per dag) en natuurlijk ook voor mensen met een hoger budget die een luxe safari zoeken (tot 1000 USD per persoon per dag).

De prijs hangt voor een groot deel af van de accommodatie en daarnaast van de afstanden die je tussen de parken door aflegt. Dit per auto doen is makkelijk en relatief goedkoop. Vliegen is duur, maar vermindert het aantal uren dat je onderweg bent drastisch, wat zorgt voor een maximum aantal uren in de parken. Tot slot is het goed je te realiseren dat de meeste safariprijzen inclusief hotel, eten, toegangsprijzen voor de parken en safari’s zijn.

Hoeveel wilde dieren zie je op safari in Kenia?

Dit varieert van park tot park. De meer populaire parken – Amboseli, Masai Mara, Samburu and Lake Nakuru – bieden geweldige kansen om wilde dieren te zien. Grote populaties wilde dieren maken dat je hier het hele jaar door naartoe kunt met altijd kans om veel dieren en diersoorten in een korte tijd te zien.

Andere parken zijn meer gespecialiseerd – zoals Kakamega met haar vogels en apen, of het Saiwamoeras met de sitatunga, een moerasantilope. In dit soort parken kan je de moeilijk te vinden diersoorten van je lijstje afstrepen, meestal zonder allemaal andere toeristen om je heen. Een meer exclusieve Keniaanse safari-ervaring is te ervaren bij de beschermde gebieden in het Laikipia district. Hier betaal je meer, maar er zijn geen groepen toeristen (Ol’ Pejeta Conservancy uitgezonderd) en het zijn geweldige plekken om wilde dieren te ontdekken. En omdat de meeste van deze gebieden voormalige ranches zijn, kan je hier ook van de officiële wegen afwijken, wat betekent dat je dichter bij de dieren kunt komen dan in de gebruikelijke natuurparken.

Hoe ziet een dag safari in Kenia eruit?

Een perfecte safaridag begint met opstaan bij het krieken van de dag met de geluiden van de Afrikaanse savanne om je heen. Na een heerlijk, gezond ontbijt ga je met de persoonlijke chauffeur op weg in de safariwagen. De ochtend is, samen met de laatste uren voor zonsondergang, de beste tijd om op zoek te gaan naar wilde dieren, omdat ze dan het meest actief zijn.
Van de vroege ochtend tot aan de lunch zwerf je over de savanne, op zoek naar alle wilde dieren die de Afrikaanse savanne rijk is. Daarna kan je ervoor kiezen om voor de lunch terug naar het tentenkamp te gaan, of om onderweg te gaan picknicken met een lunchbox.
Tot vlak voor zonsondergang dwaal je dan verder over de savanne, waarna het tijd is voor de beroemde sundowner. Met een favoriet aperitief in de hand kijk je uit over het wijdse landschap terwijl je de zon ziet ondergaan. Dan terug naar het tentenkamp voor een heerlijke douche, gevolgd door een diner bij kaarslicht. Tot slot ga je met de kippen op stok want als de volgende dag de zon opkomt, begint het allemaal weer opnieuw.

Hoe veilig is een safari in Kenia?

Over het algemeen is een safari in Kenia veilig, maar er zijn een paar belangrijke dingen om te weten. Nairobi (en in mindere mate een paar andere Keniaanse steden) heeft de reputatie van een gewelddadige stad met veel misdaad. De meeste bezoekers zullen hier amper iets van merken, maar toch is het goed om voorzorgsmaatregelen te nemen en de veiligheidsadviezen van de gids op te volgen. Je kunt het risico beperken door minder tijd in Nairobi en andere steden door te brengen en door vooral ’s avonds en ’s nachts ter vermijden daar de straat op te gaan.

Gevaar door wilde dieren is er amper; de meeste Keniaanse safaribedrijven hebben uitstekende veiligheidsreputaties, en zolang je de instructies en aanwijzingen van de gids opvolgt zou er geen probleem moeten zijn.

Wat voor soort hotels kan ik verwachten op een safari in Kenia?

Over het algemeen geldt: hoe hoger de prijs van een safari, hoe mooier de accommodatie. In het goedkope segment vind je campings die vaak een minimum aan comfort bieden, soms erg druk zijn en niet altijd op de beste plekken in de parken liggen. Aan de andere kant zijn ze wel goedkoop en zijn er vaak goede douches en toiletten.

Lodges zijn de meest voorkomende soort accommodaties voor safari’s in Kenia, maar de kwaliteit varieert nogal. Veel lodges in de reservaten en natuurparken liggen op geweldige locaties, maar zijn verouderd en moeten gerenoveerd worden. Andere lodges zijn recentelijk verbouwd en inmiddels van alle gemakken voorzien.
In tentenkampen, ook in de rondreizende varianten, slaap je in grote inlooptenten. Die lijken qua grootte op de kamers in de lodges, maar hebben muren en daken van canvas. Dit betekent dat je de geluiden van de Afrikaanse nacht tot in je bed kunt horen. Kamers in lodges en tentenkampen zijn over het algemeen voorzien van comfortabele (geen camping-) bedden, een bureau en een privé-badkamer. Sommige lodges en kampen bieden zelfs een buitendouche – een omheinde douche buiten zonder dak!

Wat is de beste periode voor een safari in Kenia?

De periode van juni tot oktober is de beste tijd om in Kenia op safari te gaan. In deze periode is het meestal droog (al kan het in september en oktober al flink warm zijn) en de meeste wegen zijn goed begaanbaar. Dit is ook de periode van de grote trek van gnoes en zebra’s in de Masai Mara. Het is het droge seizoen, en hoe langer dat duurt hoe meer waterbronnen voor dieren opdrogen. De dieren trekken dan in grote getale naar de overgebleven drinkplekken, wat ervoor zorgt dat je daar een flink aantal dieren treft. Een nadeel van deze periode is dat dit ook meteen het hoogseizoen is (op juni na, een mooie maand voor een bezoek) met bijbehorende prijzen. Het is dan ook drukker, wat kan leiden tot files van safarivoertuigen. Vooral tijdens de grote trek zijn er soms veel toeristen in de Masai Mara.

Andere mensen zijn fan van een bezoek tussen november en februari – trekvogels komen dan aan, de regen is geen grote stoorzender, en de natuur neemt een mooie tint groen aan. De meeste reizigers vermijden de periode van eind maart tot en met mei, omdat er dan grote kans is op heftige buien wat onverharde wegen in natuurparken verandert in modderpoelen. Aan de andere kant zijn de prijzen dan wel lager, en zijn er weinig andere toeristen.

Hoe vind ik een betrouwbare reisagent voor mijn safari in Kenia?

De beste manier om een safari in Kenia te vinden is door de ervaringen van andere reizigers te bestuderen – deze beoordelingen beantwoorden vaak vragen voordat je ze überhaupt gesteld hebt. Daarnaast kan je hieraan zien hoe professioneel gebruikte reisagenten zijn.

Verder is het aan te raden contact op te nemen met het safaribedrijf voor je boekt, en ze alle vragen te stellen die je hebt. Vraag naar de manier van vervoer, het aantal maaltijden, het safarischema, het aantal talen dat een gids spreekt of hoeveel andere reizigers er mee gaan. Ben specifiek. Niet alle reisagenten bieden op maat gemaakte Kenia safari’s, en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. In hoeverre een reisagent je vragen wil beantwoorden, is ook een indicatie van hoe ze tijdens de safari met hun klanten omgaan.

Mocht je interesse hebben, aarzel dan vooral niet contact met een van onze reisconsulenten op te nemen via het mailadres op onze contactpagina!