Background mask

Wanneer is de beste reistijd voor Oeganda?

Dit is een veelgestelde vraag van reizigers. Ons antwoord? De beste reistijd is altijd! Dat komt door de stabiele temperaturen in Oeganda. Natuurlijk is het altijd goed om te kijken wat je wilt doen tijdens je reis. Want sommige activiteiten passen beter bij bepaalde seizoenen.

Hieronder vertellen we je alles over het weer, de toeristische seizoenen en de beste activiteiten per seizoen. Zodat je na het lezen de beste reistijd kan kiezen. Maar wees niet bang om verkeerd te kiezen, want wanneer je ook reist: Oeganda is altijd geweldig.

Toeristische seizoenen in Oeganda

In Oeganda zijn er drie verschillende seizoenen: hoog, laag en middenin.

Het hoogseizoen

In de zomervakantie en de kerstvakantie is het hoogseizoen. Dat betekent dat je van juli tot en met september en van 20 december tot eind januari meer betaalt voor je vakantie.

Het laagseizoen

Deze noemen we ook wel het regenseizoen. In de maanden maart, april, mei en november t/m 19 december reizen er minder mensen door de regen. Maar daar zit ook een groot voordeel aan als je een beetje regen niet erg vindt: de prijzen zijn lager!

Midseizoen

De maanden die hierboven niet zijn genoemd blijven dan over: februari, juni en oktober.

Wat is de beste reistijd voor jou?

Twee regenseizoenen en twee droge seizoenen

De plateaus, bergen, meren en rivieren bepalen voor het grootste deel de regenpatronen in Oeganda. Daardoor varieert het enorm, maar zijn de seizoenen wel te verdelen.

De meeste regio’s hebben twee regenseizoenen: van maart tot eind mei en van september tot december. De zwaarste regenval vindt meestal in april en oktober plaats.

De droge seizoenen lopen van juni tot augustus en van december tot februari. Omdat Oeganda een tropisch klimaat heeft, kan er in de drogere maanden wat regen vallen. Maar eerlijk is eerlijk: het is af en toe best verfrissend en plezierig!

Zie je? Er is geen goed of fout antwoord op de vraag: “Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Oeganda”. Het is maar net waar jij behoefte aan hebt.

Wanneer kan ik het beste naar Oeganda voor…

Safari’s

Het hele jaar door zie je in Oeganda veel wilde dieren. Dus een safari is altijd een goed idee. Tijdens de droge seizoenen is het gras kort en droog, dus is de kans groot dat je de wilde dieren vindt bij het water. Oevers, meren en rivieren. Dieren trekken er massaal naartoe om hun dorst te lessen. Wat ook fijn is aan een safari in een droog seizoen is dat de wegen makkelijk begaanbaar zijn.

De regenseizoenen zijn ook ideaal om dieren te spotten, maar is extra mooi door de betoverende ervaring van de natuur. Want de parken zijn groen en overal zie je bloeiende bloemen, waardoor het lijkt alsof je een schilderij instapt. Perfect als je de grazende herbivoren wilt observeren en fotograferen. Daarnaast weten we allemaal welke magie er ontstaat als de zon en regen elkaar tegenkomen: de regenboog maakt de ervaring nog unieker.

En dan is er nog een voordeel als je in het regenseizoen op safari gaat: het is de geboorteperiode van veel dieren. Heb je een zwak voor schattige viervoeters? Dan is dit absoluut het moment om Oeganda te bezoeken. Houd je van vogels? Dan is dit tijdens de regenmaanden een lust voor je oog. De trekvogels komen naar Oeganda en nestelen zich daar.

Gorilla- en chimpanseetrekking

Trek je het liefst de wandelschoenen aan om het huis van de berggorilla’s of chimpansees te bezoeken? Dan is een van de droge seizoenen perfect. De bospaden zijn minder glad, waardoor je makkelijk bij de dieren komt. Het is wel goed om te beseffen dat deze activiteiten de populairste zijn in Oeganda. Daarnaast heb je een vergunning nodig voor de wandelingen. Staat dit op je bucketlist? Plan dan alles zo vroeg mogelijk!

Bootsafari’s en raften

De bootsafari’s, op bijvoorbeeld Lake Mburo, zijn het hele jaar door populair in Oeganda en kun je altijd boeken. Maar als je uitkijkt naar een bootsafari op de Nijl of daar wil wildwater raften, is een droog seizoen beter. Als er hevige regenval is, verhoogt dit het waterpeil. De navigatie is daardoor moeilijker en je spot ook minder dieren langs de oevers.

De cultuur

Naast het spotten van dieren en het bewonderen van de natuur, kun je Oeganda ook op een hele andere manier ontdekken. De bruisende lokale evenementen, tradities, eten, kunst en muziek zijn meer dan de moeite waard. In augustus en september zijn de grote evenementen, maar dit valt helaas in het duurste seizoen van het jaar.

Jaarlijks staat in september het Bayimba International Festival of Music and Arts op de agenda. Dit festival vind je in het hart van Kampala: het Uganda National Theatre. Voor drie dagen lang krijg je een kijkje in de muziek- en kunstscene van Oeganda en Oost-Afrika.

Begin augustus viert het Festival aan de Nijl in Jinja, een week lang alle culturen van de mensen die langs de rivier en van de Oegandese stammen wonen. Je ziet er muziek, dans, theater, folklore, verhalen vertellers en eten, met live-optredens en een levendige straatparade.

Het Rolex Festival is jaarlijks in Kampala en is een ode aan het geliefde straatvoedsel gerecht van Oeganda: de Rolex. Het is een heerlijke combinatie van een omelet met groenten verpakt in een chapati. Er zijn wedstrijden om de beste Rolex-maker te kronen, culinaire demonstraties, live muziek en dans. Ideaal als je wilt proeven van de levendige straat voedselcultuur van Oeganda.

Het Nyege Nyege Festival komt ieder jaar tussen september en december terug. Het is relatief nieuw, maar nu al een van de grootste muziekfestivals van Afrika. Je hoort hier de traditionele en moderne Afrikaanse muziek in verschillende genres. Dit festival is een levendige viering van Afrikaanse muziek, kunst en cultuur en verrast je met nieuwe geluiden en Oegandese gerechten bij eetkraampjes.

De exacte data vind je hier!

Je reis op maat laten samenstellen?

Ontvang een vrijblijvende offerte

Stel nu jouw droomreis samen
Bootsafari Lake Nakuru Kenia

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 700 212
Jeep van Afrika Safari