Chimpansee in de bomen tijdens een chimpansee trekking in Oeganda

Chimpansee trekking

Spoiler alert: in Oeganda zijn er meer dan ‘alleen’ gorilla’s. Veel meer. Ontmoet de sterren van de show: de chimpansees! Ga op chimpansee trekking en ontdek het vooral zelf.

Background mask

Oeganda zou geen Oeganda zijn zonder beroemde gorilla’s. Toch is er nog zoveel meer te ontdekken dan alleen gorilla’s. Je vindt er meer dan twintig soorten apen die de show stelen. En de chimpansee is er een van! Dus als je de avonturier in jezelf naar boven wilt halen, kom dan met ons mee op een chimpansee trekking. Op eigen risico, want je zult versteld staan van wat je tegenkomt.

Wist je dat de kans groter is om chimpansees te zien dan de beroemde berggorilla’s? In Oeganda alleen al leven er 5.000 chimpansees. En dan tellen we de rest van Afrika nog niet mee. Terwijl je de berggorilla’s maar in één ander land buiten Oeganda ziet en tot een aantal komt van ‘maar’ 1.000.

Waar kan je chimpansees ontmoeten in Oeganda?

Kibale National Park

Zeg je een chimpansee trekking, dan zeg je Kibale National Park. Hier verblijft het grootste aantal chimpansees: 1.500. En in dit park heb je keuze uit twee soorten tours. Een reguliere tour waar je maximaal een uur doorbrengt met chimpansees die mensen gewend zijn. En een tocht waar je de hele dag een groep chimpansees volgt die (nog) niet aan mensen gewend zijn.

Murchison Falls National Park

Het Murchison Falls National Park is het grootste én oudste nationale park in Oeganda. En omdat hier grote groepen van 600 chimpansees leven is een trekking hier vergelijkbaar met die in Kibale National Park. Het aantal ligt lager, dus de kans is ook iets kleiner dat je ze hier bewondert. Maar niet getreurd, want het park zelf is al een bezoekje waard.

Chimp liggend in het gras

Queen Elizabeth National Park

‘Valley of the Apes’. De naam zegt het al. In een deel van dit park, Kyambura Gorge, vind je kleinere groepen chimpansees. Het Queen Elizabeth National Park is het meest bezochte park van Oeganda en de trektocht is een prachtige ervaring. Maar de kans is groot dat je die groep van zestien chimpansees niet ziet. Waarom? Het zijn meesters in verdwijntrucs en Hans Klok is er niks bij.

Chimpansee reservaat op Ngamba Island

Oke, deze past eigenlijk niet tussen het rijtje. Want hier zie je geen wilde chimpansees. Toch is deze plek te bijzonder om over te slaan. Waarom? Dit reservaat bevindt zich op een klein eiland in het midden van het beroemde Victoriameer. Chimpansees die niet in het wild kunnen overleven, krijgen hier een tweede kans. Wat het direct een bijzonder uitje maakt, want je ziet van dichtbij hoe ze in dit paradijs leven.

Background mask

4 redenen waarom je een Chimpansee trekking wilt boeken

Nog steeds niet overtuigd van deze unieke ervaring? Houd je vast. Want na het lezen van deze vier redenen wil jij niets liever dan een chimpansee trektocht boeken:

1. De apen leven midden in het tropisch regenwoud

En jij stapt hun wereld binnen. Met een gewapende ranger trek je door de dichte jungle heen. Er zijn duizenden wegen, maar alleen de ranger weet waar je heen moet. En dat is al een avontuur op zich. Maar het wordt nog spannender, omdat de chimpansees niet op één plek leven en de gids ook moet speuren. Vaak duurt dit minimaal een uur. Maar als je ze eenmaal ontdekt hebt, breng je een heel uur met ze door!

2. Ze zijn actief en bewegen veel (in bomen)

Chimpansees houden van slingeren en klauteren hoog in de bomen. Daarom zie je ze niet snel. Maar als je ze vindt, is het feest. Want ze vinden het ook leuk om omlaag te komen als ze jou zien. Voorzichtig komen ze dan na elkaar naar beneden en voordat je het weet ben je omringd door een hele groep. En geloof me: dat is waanzinnig. Ze blijven niet lang, dus volg ze door de jungle. Laat die klimvaardigheden maar zien!

3. Ze zijn slim

Het slimste soort van alle apen, dat zijn de chimpansees. En daarom is het observeren van dit dier fascinerend, want soms lijkt het alsof je in de spiegel kijkt. Qua gedrag dan natuurlijk. Wist je bijvoorbeeld dat ze gereedschap gebruiken om noten open te breken of termieten uit een gat te lokken? En dat ze door het krabben aan lichaamsdelen aangeven waar ze verzorging willen? Alsof je naar jezelf kijkt. En er is meer. Want deze apen flirten ook graag. Hoe? Ze verscheuren een blad of schudden aan een paar kleine bomen om de aandacht te trekken.

Chimpansees gebruiken geluiden om te communiceren. Luide geluiden voor lange afstanden en zachte geluiden als seintje naar de buurman. Schreeuwen, glommen, blaffen: ze zijn allemaal onderdeel van hun uitgebreide repertoire, waarbij verschillende combinaties en situaties voorkomen. Klaar om een nieuwe taal te ontdekken? Ga op trekking met chimpansees en leer die van hen kennen.

4. Ze zijn onvoorspelbaar

Intelligenter en actiever dan gorilla’s en dus onvoorspelbaarder. Je weet dus nooit wat er gebeurt als je ze ontmoet in hun wereld. Wat natuurlijk garantie geeft voor avontuur.

Chimpansee-bomen
chimpansees-Kyambura

Chimpansee trekking: de feiten

Waar te bewonderen: Kibale National Park, Queen Elizabeth National Park, Murchison Falls National Park, Ngamba Island

Hoeveel leven er: In Kibale National Park een groot aantal van 1.500, in Murchison Falls 600 en in Queen Elizabeth National Park een kleinere groep van zestien.

Hoelang duurt de trekking: Ongeveer drie uur

Welke regels gelden er: Draag een masker, doe geen geluiden na en houd afstand

Prijzen: Neem contact met ons op en kom een stap dichter bij de ontmoeting met de chimpansees.

Sta je te trappelen om de wereld van deze bijzondere dieren in te stappen? Wil je nu je rugzak grijpen en je wandelschoenen aantrekken? Neem dan contact met ons op. Voor je het weet sta je oog in oog met de chimpansees in Oeganda!

Je reis op maat laten samenstellen?

Ontvang een vrijblijvende offerte

Stel nu jouw droomreis samen
Bootsafari Lake Nakuru Kenia

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 700 212
Jeep van Afrika Safari