Mama en baby gorilla in Oeganda

Gorilla trekking

Berggorilla’s zijn ongelooflijk fascinerende dieren die je diep in de regenwouden kan tegenkomen. Bij een bezoek aan Oeganda staat een gorilla trekking in Bwindi Impenetrable Forest of in Mgahinga Gorilla National Park op het verlanglijstje van veel bezoekers!

Background mask

Gorilla Trekking in Oeganda: de reisroutes

Op gorilla-safari in Oeganda: dit móet op je bucketlist! Bekijk onze voorbeeldreizen:

Gorilla’s zijn er in allerlei soorten. Maar wist je dat er een soort gorilla’s is dat maar op twee plekken leeft? Dat zijn berggorilla’s. Die leven in het Mgahinga Gorilla National Park in Oeganda, op de grens van Rwanda en de Democratische Republiek Congo en in het Bwindi Impenetrable Forest in Oeganda. Daarom mag dit bezoekje niet ontbreken.

Lees hier meer over deze vriendelijke reuzen. Tegen het einde zul je begrijpen waarom een gorilla trekking in Oeganda een must is.

Gorilla trekking: op zoek naar de grote berggorilla’s

Je zou denken dat deze grote gorilla’s niet te missen zijn. Niet als je ze eenmaal ziet natuurlijk… Maar dit soort is moeilijk te vinden. Want hun favoriete plek om te wonen is hoog in de bergen. Daarnaast was dit soort met nog maar 280 gorilla’s bijna uitgestorven. Maar door de inspanning van mensen in de omgeving neemt dat de afgelopen jaren toe tot 1.000. En de helft daarvan kun jij bewonderen in Bwindi Impenetrable Forest in Oeganda. De plek waar jij op gorilla trekking kunt.

En dat wil je. Want het is bijzonder om deze indrukwekkende dieren te ontmoeten. Het is bijna alsof je jezelf observeert. Gorilla’s hebben zeer menselijke trekjes. Dat komt omdat ze voor 98% hetzelfde DNA hebben. Zo laten ze net als ons blijdschap zien. Ze neuriën deuntjes en zingen als ze iets lekkers eten.

Leer de gorilla’s kennen

Hebben jullie eenmaal een groep gorilla’s opgespoord? Dan kun je een uur met ze doorbrengen. Grote kans dat je ze bezig ziet met hun dagelijkse bezigheden. Eten, slapen of spelen. En als papa er niet is, heb je geluk! Want dan gaan de kleintjes er soms op uit om jou te verkennen of aan te raken. En die zijn gek op knuffelen en elkaar verzorgen. Dus dat is erg leuk om naar te kijken.

Daarnaast hebben de volwassen gorilla’s ook grappige kenmerken die je dan leert kennen. Zo drinken ze nauwelijks water, want ze halen hun vocht uit bladeren en ochtenddauw. En sommige mensen beweren zelfs dat gorilla’s bang zijn voor water. Daarom steken ze beekjes alleen over via boomstammen en andere natuurlijke bruggen. Daarnaast zijn gorilla’s gek op insecten, maar zijn ze minder fan van rupsen en kameleons. En omdat gorilla’s de hele dag eten, leven ze dagelijks met een soort permanente winderigheid.

Geen gendergelijkheid

Het DNA komt voor 98% overeen, maar de gorilla’s doen niet aan gendergelijkheid. Zo is een mannelijke zilverrug de leider van de groep en iedereen volgt zijn bevelen op. Een heerlijke positie als je het ons vraagt. Want de vrouwen zetten hem op een voetstuk en andere mannen durven niet tegen de leider in te gaan. Deze mannen hebben dan zelfs de neiging om de groep te verlaten als ze volwassen zijn. Want dan willen ze een groep vinden waar ze de leiding kunnen geven.

Maar nu moet je niet denken dat de zilverrug alleen maar een macho figuur is. Het is ook een zorgzame leider. Want hij neemt zijn taak als beschermer heel serieus en neemt de zorg over de kinderen op zich. Door ze te corrigeren en met ze te spelen. En als de moeder uit het leven van de kleintjes verdwijnt, is hij in staat om die rol over te nemen.

Dus ze zijn van alle markten thuis! Ze lijken meer op ons dan we denken en dienen voor velen als een voorbeeld.

Hoe gedraag je je tijdens een gorilla trekking?

Als je de wereld instapt van deze grote dieren, zijn er een paar dingen die je goed moet onthouden. Zo kan een volwassen mannelijke zilverrug 170 centimeter lang worden en 180 kilo wegen. En de grootte is niet het enige wat je versteld laat staan. Deze enorme dieren met een prachtige zwarte vacht, zijn zes keer sterker dan een gemiddeld mens. Dus pas op dat je hem niet boos maakt. Want als je deze man irriteert, merk je dit. Hij maakt geluiden, slaat op de borst en stoot een vreemde geur uit. Een geur die mensen op meer dan 20 meter ruiken.

Hoe voorkom je dit? Door afstand te houden, oogcontact te vermijden en niet te schreeuwen. En zorg ervoor dat je je oren en neusgaten openhoudt.

Background mask

Een uitzonderlijk avontuur

Dit wil je meemaken. Want wie kan nou zeggen dat die een wandeling door de wilde en mistige regenwouden heeft gemaakt? Met als doel om een groep gorilla’s te vinden? Als je van avontuur houdt, is dit voor jou een ervaring die je nooit meer vergeet. Je wandelt één tot zes uur met een gids die de weg voor je vrijmaakt met een kapmes. Door de dichte begroeiing, op een hoogte van boven de 2.000 meter.

Naast het genieten van de natuur en dieren, daagt het je fysiek uit. Want je loopt regelmatig over gladde paden. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat je grote groepen mensen tegenkomt, want er mogen maximaal 100 mensen per dag wandelen in Bwinbi. En de groepen hebben een grootte van acht gorillatrekkers. Jaja, dat is behoorlijk exclusief en uitzonderlijk. Je maakt dus alles mee op de eerste rij.

Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Neem contact met ons op. Boek samen met ons een gorilla trekking en zie het met je eigen ogen!

Moedergorilla en baby
gorilla-moeder-baby

Je reis op maat laten samenstellen?

Ontvang een vrijblijvende offerte

Stel nu jouw droomreis samen
Bootsafari Lake Nakuru Kenia

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 700 212
Jeep van Afrika Safari