Stichting Garantiefonds Reisgelden logo

✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Afrika

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Bekijk reisaanbod

Mgahinga National Park

Mgahinga, een ongerepte uithoek

Het fascinerende Mgahinga Gorilla National Park ligt verstopt in een zuidwestelijke hoek van Oeganda, precies aan de grens met Rwanda en de Democratische Republiek Congo.

Het relatief kleine park ligt hiermee buiten de gebaande toeristenpaden, maar is met haar 34 vierkante kilometer van een adembenemende schoonheid. Met drie vulkanen die boven de jungle uitsteken, vind je hier het perfecte toneel voor een heuse ontdekkingsreis door ongerept tropisch regenwoud.

Mgahinga staat op UNESCO’s werelderfgoedlijst vanwege de populatie berggorilla’s die hier te vinden is. Wie er altijd al van droomde ooit eens oog in oog te staan met deze prachtige beesten, is hier dus aan het juiste adres!

Machtige vulkanen

De drie vulkanische pieken in het park vormen een volgend hoogtepunt. Ze torenen hoog boven de jungle uit, en geven het park haar karakteristieke uiterlijk. Ze vormen bovendien de perfecte setting voor een aantal bijzondere wandelingen:

 • De Muhavura vulkaan is met haar hoogte van 4127 meter de hoogste vulkaan en Muhavura betekent dan ook ‘gids’ in het plaatselijke dialect. De uitdagende wandeling naar de top is de moeite waard, met als beloning een bijzonder panoramisch uitzicht over de omgeving.
 • Sabyinyo betekent letterlijk ‘tanden van een oude man’, verwijzend naar de kartelrand om de krater heen. De Sabyinyo vulkaan is daarmee de meest opvallende vulkaan van het park. Een wandeling naar de top is heerlijke avontuurlijk, en eindigt op het drielandenpunt tussen Oeganda, Rwanda en Congo.
 • De Gahinga vulkaan, of ‘kleine stapel stenen’ is de kleinste van de drie vulkanen. Gelukkig vind je hier niet alleen stenen, maar voert een tocht naar de krater door een prachtig bamboebos.

Meest voorkomende dieren in Mgahinga Gorilla National Park

 • Buffels
 • Verschillende vogelsoorten
 • Duikers
 • Berggorillas
 • Bosbokken
 • Bosolifanten
 • Hyena’s
 • Genetkatten
 • Gouden stompneusapen

Video

Wist je dat…

 • … Mgahinga Oeganda’s vogelparadijs is met meer dan 180 geregistreerde vogelsoorten? Een geweldige plek om zowel inheemse vogels als trekvogels te spotten, waarvan sommige soorten alleen voorkomen in het Albertine Rift.
 • … Mgahinga één van de weinige plekken ter wereld is waar de bedreigde gouden stompneusaap zijn mooie neusje laat zien? Als dierenliefhebber wil je een trektocht op zoek naar deze aapjes niet missen!
 • … Het gezegde gaat dat Mgahinga de plek is waar goud en zilver elkaar ontmoeten? En dan niet onder maar boven de grond, met zowel de zilverruggorilla als de gouden stompneusaap als vaste bewoners van het tropische regenwoud.
 • … Dit park speciaal werd opgericht om de berggorilla’s te beschermen? En met succes, want hun aantallen zijn sinds de jaren tachtig verviervoudigd!

Eropuit in Mgahinga National Park

Ontmoet de gorilla’s

Eigenlijk kan je Mgahinga niet bezoeken zonder een gorilla-trektocht te maken. Het aantal gorilla’s is hier kleiner dan in Bwindi Impenetrable National Park, wat trektochten minder druk en dus specialer maakt. En omdat de Oeganda Wildlife Authority de ontmoetingen bijzonder en respectvol wil houden, geeft het slechts beperkt vergunningen af.

Prachtige wandelingen

In Mgahinga heb je verschillende wandelroutes door een adembenemende landschap, met onderweg allerlei bijzondere dieren en planten. Behalve de routes op de vulkanen zijn er bijvoorbeeld het Sabyinyo Gorge pad en het Bamboo pad – stuk voor stuk unieke wandelingen!

Culturele ontmoetingen

De Batwa is een stam die van oudsher in het gebied voorkomt, en die oorspronkelijk in de jungle woonde. Wie Mgahinga bezoekt, kan met een gids op bezoek in een Batwa dorp, meer te weten komen over de manier van leven, en traditionele zang- en dansvoorstellingen bijwonen.

Hoe kom je er?

De weg naar Mgahinga Gorilla National Park in Oeganda is een avontuur op zich, omdat het park in een afgelegen maar mooi deel van het land ligt. Dit zijn de beste manieren om er te komen:

Vliegen

Vanaf Entebbe International Airport (EBB) heb je verschillende binnenlandse vluchten naar de Kisoro landingsbaan vlakbij Mgahinga.

Rijden

Vanaf Oeganda’s hoofdstad Kampala is het ongeveer 540 kilometer of acht tot tien uur rijden, maar dan wel over een prachtige heuvelachtige route vol groene natuur en mooie dorpjes.

Vanaf Kigali in Rwanda is Kisoro de dichtsbijzijnde stad in Oeganda. Afhankelijk van files en de conditie van de wegen rijd je in twee tot drie uur over naar Kisoro, waarna het nog maar een klein stukje rijden naar Mgahinga National Park is.

Grensovergang

Zorg dat je de goede reisdocumenten en visa voor beide landen op zak hebt als je de grens tussen Oeganda en Rwanda overgaat. Check voor de laatste visumvereisten en regelingen bij grensovergangen de website van de respectievelijke ambassades of consulaten.

Het weer

Mgahinga National Park is een tropisch regenwoud en heeft een bijbehorend klimaat in die zin dat je altijd kans op regen hebt. Maar door de hoge ligging zijn de temperaturen een stuk milder met gemiddeld 20 graden overdag en 9 graden in de nacht.

De beste periode voor een bezoek aan Mgahinga National Park

Mgahinga kent twee drogere seizoenen: van juni tot oktober en van december tot maart. Dit zijn de beste periodes voor een onvergetelijke ontmoeting in de jungle, omdat er dan net wat minder kans op regen is.