Background mask

Wat is het weer in Oeganda?

Zon, warme temperaturen en een tropisch klimaat; dat is het weer in Oeganda. Heerlijk, toch? Maar naast de twee droge seizoenen, zijn er ook twee natte seizoenen. Dus voordat je een definitieve keuze maakt voor je reis naar Oeganda, is het handig om eerst te bedenken welk weer je fijn vindt. Daarom vertellen we je alles over het weer in Oeganda en staat er een lijst met voordelen per seizoen voor je klaar.

Maar laten we beginnen bij het begin. Het hele jaar door schommelt de temperatuur nauwelijks, maar er is een seizoen dat duidelijk warmer aanvoelt. De maanden januari en februari zijn daarvan het warmst. Terwijl er tussen juni en augustus koelere temperaturen zijn. En afhankelijk van de hoogte, kun je het zelfs koud krijgen!

Overdag is het vaak tussen de 24 en 33 graden. In het hoge noorden kan het oplopen tot 40 graden. Op lagere hoogten kan het ‘s nachts afkoelen tot 16 graden en als je hoger zit, tot zelfs 7 graden.

Als je een gorilla- of chimpanseetrekking plant, moet je hier dus rekening mee houden en warme kleding meenemen. Want deze dieren leven hoger in de bergen.

Het weer in Oeganda: droge seizoenen

De droge seizoenen lopen van juni tot augustus en van december tot februari. De populairste maanden voor een safari of trekking zijn de droge maanden juni, juli en augustus. Dit zijn de maanden van zomervakantie voor het noordelijk halfrond.

Wat het voordeel is van de droge seizoenen en het droge weer in Oeganda is dat je het wild makkelijk vindt. Deze trekken massaal naar de rivieren en waterpoelen. Daarnaast zijn de paden tijdens een wandeling droger en heb je af en toe een verkoelende regenbui.

Het nadeel van de droge maanden in het hoogseizoen is dat de parken drukker zijn en de prijzen hoger. Er zijn veel mensen die op vakantie gaan, waardoor er veel vraag is naar trektochten. Dit maakt het lastiger om een vergunning te krijgen voor een chimpansee- of gorillatrekking. Staat dit op je bucketlist? Boek dan op tijd en houd rekening met het weer in Oeganda.

De voordelen voor je op een rij:

 • Dieren in het wild zijn makkelijker te spotten
 • De temperaturen zijn heerlijk en de zon laat zich vaak zien
 • Er zijn minder muggen (ja, dat is ook heel fijn)
 • De wegen zijn beter, waardoor gamedrives makkelijker zijn
 • Het is de beste tijd voor gorilla- en chimpanseetrekking
 • Je geniet ‘s nachts van koele temperaturen en helderblauwe luchten

Mgahinga Gorilla National Park

Het weer in Oeganda: regenseizoenen

Van september tot december en van maart tot mei zijn regenseizoenen. De zwaarste regenval is meestal in april en oktober. Maar in de noordelijke regio, die net buiten het tropisch gebied valt, is er maar één regenseizoen: van maart tot oktober. In het noordoosten is er een steppeklimaat en kan het in de regio soms af en toe droog zijn.

Tijdens de regenseizoenen vind je bloeiende en groene landschappen. Daarom kiezen tv-bedrijven ervoor om in deze maanden hun natuurdocumentaires op te nemen. Over het algemeen is het dan minder druk en zijn de kosten voor gamedrives en accommodaties lager. Dus als je niet schrikt van een beetje modder en regen, zijn dit de perfecte seizoenen om Oeganda te ontdekken.

De paden kunnen glad zijn en het bos is dicht begroeid, dus het natte weer in Oeganda is niet ideaal voor gorilla- of chimpanseetrekkingen.

De voordelen voor je op een rij:

 • Bloemen bloeien en het gras en de bossen zijn groen
 • Het is een paradijs voor vogelspotters
 • De kans op het spotten van een baby is groot
 • Lagere prijzen betekent een goedkopere safari
 • Minder toerisme in de parken, dus de safari’s zijn intiemer

Zijn er muggen in Oeganda?

Het tropische klimaat en warm weer in Oeganda heeft ook een keerzijde: het is een ideale broedplaats voor muggen. Bescherm jezelf tegen de beten en doe een shirt met lange mouwen aan en een broek met lange pijpen. Vergeet ook je muggenspray niet, ook al hebben de meeste accommodaties een klamboe voor je hangen.

En? Weet jij al in welk seizoen je naar Oeganda gaat? En welk weer in Oeganda past bij de activiteiten die je wil doen? Als je nog vragen hebt, laat het ons weten!

Je reis op maat laten samenstellen?

Ontvang een vrijblijvende offerte

Stel nu jouw droomreis samen
Bootsafari Lake Nakuru Kenia

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 700 212
Jeep van Afrika Safari