✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Afrika

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Safari Kenia kosten: wellicht valt het mee!

Het staat op de bucketlist van velen – een keer op safari gaan in Kenia. Helaas staat een safari bekend als iets wat duur is en wat je doet als je met pensioen bent. Maar is dat wel zo? Wat kost een safari in Kenia eigenlijk? En is dat niet voor meer mensen haalbaar dan alleen gepensioneerden?

Prijzen safari Kenia

Wij van Afrika Safari bieden graag privé reizen en safari’s in verschillende prijsklassen, zodat zoveel mogelijk mensen de mogelijk hebben om met ons hun droom van een safari in Afrika waar te maken. Want ja, waar vind je nog zoveel wilde natuur met zoveel magnifieke wilde dieren om te bewonderen? Dat is iets wat je als pasgetrouwd stel wil doen, wat je je kinderen wil laten meemaken, of waar je simpelweg al jaren naar uitkijkt.

Wij bieden prachtige rondreizen en safari’s naar Kenia in drie prijscategorieën: Gold, Platinum en Diamond. Gold is daarbij het goedkoopst, maar zeker geen backpack vakantie. Om je een idee te geven, de gemiddelde kosten per persoon van een safari naar Kenia van vijf dagen voor twee personen zijn:

Laagseizoen

Gold: 1990 euro
Platinum: 2450 euro
Diamond: 2900 euro

Hoogseizoen

Gold: 2790 euro
Platinum: 3360 euro
Diamond: 4650 euro

De kosten van een safari in Kenia bestaan behalve uit een vliegticket uit een paar elementen: vervoer, hotels en entree voor de parken. Wie wil kan daar nog excursies aan toevoegen, en natuurlijk moet je een vliegticket en visum betalen. En zoals je hierboven ziet, maakt het ook nog uit of je in het hoog- of laagseizoen reist.

Kosten vervoer in Kenia

Wat kost het vervoer tijdens je safari naar Kenia?Als je met ons op safari gaat, is het vervoer eigenlijk een constante – je gaat immers met een eigen auto met chauffeur. Dat klinkt duur, maar de genoemde kosten zijn inclusief benzine en een onbeperkt aantal kilometers op jullie safari. Het maakt dus niet uit hoe lang je in het park rondrijdt, of waar je naartoe gaat – deze kosten zijn altijd hetzelfde! Dit kan voordelig zijn als je bijvoorbeeld graag naar de Masai Mara of Samburu wilt – die parken zijn relatief ver, en zou je een groepsreis boeken met een prijs per kilometer, dan zou je wel eens duurder uit kunnen komen.

Maar goed, een auto delen met zes personen is natuurlijk goedkoper dan met twee personen:

Vervoer per dag bij 2 personen
140 euro per persoon

Vervoer per dag bij 4 personen
70 euro per persoon

Vervoer per dag bij 6 personen
47 euro per persoon

Wij stellen helaas geen groepen samen, maar zelf kan je altijd kijken of je met meer mensen kunt komen als je op de kosten van een safari in Kenia wilt besparen. Houd wel in gedachte dat in een auto maximaal zeven mensen mee kunnen.

Entreegelden voor de nationale parken

Safari Kenia kosten: de nationale parken

Wie kiest voor een avontuurlijke vakantie en op safari wil, betaalt entreegeld voor de nationale parken en natuurbeschermingsgebieden. Daar kom je niet onderuit, en helaas is dit niet heel goedkoop. Aan de andere kant is dat ook logisch – op deze manier blijft het aantal bezoekers enigszins beperkt, en het onderhoud van het park kan hiermee betaald worden. Verschillende parken hanteren verschillende entreegelden voor bezoekers, en bovendien betaal je voor de auto en de gids. Blijf je in het park slapen, dan komt daar nog wat bovenop.

Mocht je dus graag op safari gaan, maar niet teveel uit willen geven, dan kan je besluiten om slechts een of twee parken in het programma op te nemen om de kosten van een safari in Kenia te drukken. Reken maar dat je dan nog steeds een super ervaring hebt…! Kijk hieronder om een idee te hebben van de entreegelden per park:

Masai Mara National Reserve
105 euro per persoon + 25 euro voor de auto met gids

Lake Nakuru National Park
93 euro per persoon

Amboseli National Park
93 euro per persoon + 22 euro voor de auto met gids

Kosten safari Kenia: hotels en maaltijden

Wie met ons op safari gaat, boekt de hele reis op basis van volpension. Dit wil zeggen dat alle maaltijden bij de reis en prijs van je safari zijn inbegrepen. Hotels zijn er in drie klassen, en hier kan je dus mee variëren. Meestal kiezen mensen om de hele reis in bijvoorbeeld Golden hotels te logeren, maar mocht je liever een heerlijke luxe hotel tussendoor hebben, dan kan dat. Om een idee te geven van gemiddelde prijzen (laagseizoen, volpension):

Golden hotel
180 – 300 euro per tweepersoonskamer

Platinum hotel
250 – 600 euro per tweepersoonskamer

Diamond hotel
meer dan 500 euro per tweepersoonskamer

Daarbij zijn Golden hotels prima keuzes, want je hebt hier alles wat je nodig hebt. Een fijne, goed uitgeruste kamer, een goed restaurant en vaak een zwembad of juist een heel mooie omgeving. De Platinum hotels schelen daar niet heel veel van, maar zijn net wat luxer qua inrichting en voorzieningen. De bar is net wat ruimer voorzien, en het buffet heeft wellicht net wat meer keus.
Onze Diamond hotels zijn nog luxer – daar is eigenlijk op niks bespaard. Deze hotels liggen op de mooiste locaties, de restaurants serveren vaak a la carte, de kamers zijn voorzien van de meest comfortabele bedden en inrichting, en de badkamers hebben soms bijvoorbeeld een buitendouche midden op de Masai Mara of een badkuip met uitzicht.

Safari Kenia kosten: de lodges

Wat betreft Gold is Zebra Plains Masai Mara een mooi voorbeeld en in de Platinum categorie kan je denken aan Kilaguni Serena Safari Lodge in Tsavo West National Park. Wat betreft onze Diamond categorie is het Elephant Bedroom Camp in Samburu een heerlijk voorbeeld.

Wat kosten de excursies?

bezoek de masai mara in keniaExcursies naast de safari zijn een leuke manier om het land Kenia beter te leren kennen, de lokale bevolking te ontmoeten of om de natuur op een net iets andere manier te beleven. Zo kan je bijvoorbeeld bij traditionele stammen op bezoek (de Maasai of de Samburu bijvoorbeeld), een fietstocht maken midden in de natuur, of op bootsafari op een meer vol nijlpaarden. De kosten van een excursie hangen natuurlijk af van het soort excursie, maar de prijzen liggen tussen de 40 en 100 euro per persoon per excursie.

Vliegtickets

Wat een safari in Kenia kost hangt natuurlijk ook af van de reis erheen. Vliegtickets zijn niet goedkoop, zeker niet in het hoogseizoen. Wie wil besparen kan daarom niet in juli, augustus of december komen. Voor andere maanden zijn de prijzen voor vliegtickets redelijk gelijkmatig. Met een beetje geluk kan je voor 500 euro al een ticket vinden, al heb je dan wel een overstap. Wie direct wil vliegen met bijvoorbeeld KLM is tussen de 600 en 900 euro per persoon kwijt in het laagseizoen en tussen de 900 en 1400 euro in het hoogseizoen.

De seizoenen

We hadden het er al eerder over, maar de kosten van een safari in Kenia hangen heel erg samen met de seizoenen. Het hoogseizoen in Kenia begint half juni en loopt door tot half september. Half december begint het dan opnieuw, tot half januari. Dit hangt natuurlijk samen met de vakanties in Europa (zomer) en met de feestdagen (december). Tegelijk zijn juli, augustus en september ook de maanden dat de Grote Trek door de Masai Mara dendert, en dus is dit een populaire tijd om Kenia te bezoeken. Ook dat drijft de prijzen omhoog.

In het hoogseizoen liggen vooral de prijzen van hotelovernachtingen en vliegtickets hoger – entreegelden en vervoerskosten blijven gelijk.

Verschil in prijzen hoog- en laagseizoen

Kosten safari Kenia: conclusie

We zullen het niet ontkennen: op safari gaan in Kenia of een ander land in Oost-Afrika is fantastisch, maar niet goedkoop. Maar wie een beetje gespaard heeft en slim boekt, kan voor een redelijke prijs een prachtige safari meemaken. Let op wanneer je gaat (hoogseizoen of laagseizoen), met hoeveel personen en in wat voor hotels je wil overnachten. Bekijk onze reisprogramma’s en bijbehorende prijzen per categorie om te zien welke safari binnen jullie budget past!