Background mask

Waar kun je gorilla’s in Afrika zien?

Oeganda verdient een hoge plek op je bucketlist. Waarom? Denk aan adembenemende landschappen, een rijke cultuur, een gevarieerd dierenrijk én de unieke kans om gorilla’s in Afrika van dichtbij te zien. Hoor je dat ‘oe-oe-oe’ al? Ja, dat zijn de gorilla’s! Beeld je in dat je oog in oog staat met deze fenomenale wezens.

Gorilla’s spotten in Afrika, vooral in Oeganda, is een spannende en unieke ervaring die je versteld zal doen staan.

Dankzij inspanningen om hen te beschermen, lopen er momenteel zo’n 1,000 gorilla’s rond in Afrika. Maar waar kun je deze gorilla’s het beste zien in Afrika? 

Ga met ons mee op avontuur en ontdek de gorilla’s in AfrikaWij laten je zien waar je deze imposante dieren in hun natuurlijke habitat kunt bewonderen voor een onvergetelijke ervaring. Geen jeep, want gorilla’s vinden in Afrika doen we in stijl: te voet door de jungle. Ready, set, go!

Close-up van een gorilla in Afrika

De emotionele sensatie van een gorilla trekking

Gorilla’s ontmoeten in Afrika is niet voor bangeriken. Het is opwindend, emotioneel en tegelijkertijd verrassend rustgevend. Een unieke ervaring! Klanten omschrijven het als een sprong in het onbekende, maar keren terug met een diepe, blijvende indruk en een nog grotere waardering voor wilde dieren.

Stel je voor… je wandelt rustig door het dichte woud van Oeganda. Je hart bonst bij elke stap. De lucht is dik van de aardse geur van de jungle. De enige geluiden zijn de ritselende bladeren en vogelgezang in de verte. “Kow-kow-kow!”, roept de reuzentoerako.

Je groep volgt de gids op de voet. Iedereen voelt het, die mix van opwinding en nervositeit. Zullen we ze vandaag vinden? Plots draait de gids zich om, zijn ogen wijd open met een veelbetekende blik. “Daar zijn ze”, fluistert hij.

Abrupt kom je tot stilstand. Terwijl je door het gebladerte speurt, gaat je hart flink tekeer. Vlak voor je verschijnen de gorilla’s. Twee baby’s vechten om de aandacht van hun moeder, een groepje vrouwtjes smult van sappige vijgen en een andere gorilla geniet van een dutje op een koele plek. Het moment voelt onwerkelijk en overweldigend. Deze diepe connectie met de natuur laat een onuitwisbare indruk op je achter.

Je bent sprakeloos, alleen met je eigen warme gedachten, en je vraagt je af: welke soort gorilla’s bewonder ik hier eigenlijk?

Baby berggorilla speelt met zijn moeder in het groene woud

Soorten gorilla’s die je in Afrika kunt zien

In Afrika leven twee soorten gorilla’s, elk met hun eigen ondersoorten. Door de verschillen te begrijpen, maak je je eerste ontmoeting nog specialer.

Laten we beginnen met… tromgeroffel alsjeblieft… de berggorilla’s!

Berggorilla’s

Berggorilla’s leven, zoals hun naam al doet vermoeden, in de bergachtige regio’s van Centraal-Afrika. Ze behoren tot de meest fascinerende en ernstig bedreigde diersoorten ter wereld.

Waarom? Ze zijn een ondersoort van de oostelijke gorilla en staan bekend om hun indrukwekkende grootte. En dat is nog niet alles: deze reuzen hebben zelfs een vriendelijk karakter! Het is net alsof je Hagrid uit Harry Potter in de jungle tegenkomt…

Even serieus nu: waar kun je berggorilla’s zien? In Oeganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo. Maar hoe leven ze samen als groep?

Woongebied en levensstijl:

 • Locatie: Tropisch regenwoud op grote hoogte.
 • Sociaal patroon: Ze leven in familiegroepen onder leiding van het dominante volwassen mannetje (zilverrug).
 • Voeding: Ze zijn voornamelijk planteneters en eten bladeren, stengels, fruit en bamboescheuten.

Op de tweede plaats: de grootste van allemaal… de oostelijke laaglandgorilla’s!

Oostelijke laaglandgorilla’s

De oostelijke laaglandgorilla is zelfs groter en robuuster dan zijn bergbewonende familieleden. Ze zijn een andere ondersoort van de oostelijke gorilla. Je vindt ze voornamelijk in de tropische laaglandbossen van oostelijk Congo.

Hoe omschrijven we het beste de laaglanden in Congo? Dichte regenwouden, uitgebreide riviersystemen en een rijke biodiversiteit.

Woongebied en levensstijl:

 • Locatie: Tropische bossen in laaggelegen gebieden.
 • Sociaal patroon: Vergelijkbaar met berggorilla’s, ze leven in familiegroepen geleid door een zilverrug.
 • Voeding: Een gevarieerd dieet dat bestaat uit fruit, bladeren, zaden en schors.

En tot slot…  de westelijke gorilla’s!

Westelijke gorilla’s

Westelijke gorilla’s zijn onderverdeeld in twee ondersoorten: de westelijke laaglandgorilla en de Cross Rivergorilla. Deze gorilla’s wonen in laaglandbossen en moerassen van West- en Centraal-Afrika.

Woongebied en levensstijl:

 • Locatie: Landen zoals Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Gabon en Congo.
 • Sociaal patroon: Vergeleken met de oostelijke gorilla’s worden ze doorgaans aangetroffen in kleinere familiegroepen.
 • Voeding: Een gevarieerd dieet rijk aan fruit, dat meer dan 60% van hun voeding omvat.

Cross Rivergorilla’s

De Cross Rivergorilla’s, de meest bedreigde ondersoort van gorilla’s, leven in de dichte bossen langs de grens tussen Nigeria en Kameroen, niet in Oeganda. Met minder dan 300 individuen over, worden ze ernstig bedreigd door verlies van leefgebied en stroperij.

Woongebied en levensstijl:

 • Locatie: Beperkt tot een klein gebied langs de grens tussen Nigeria en Kameroen.
 • Sociaal patroon: Deze gorilla’s zijn uiterst schuw en leven in kleine, versnipperde populaties.
 • Voeding: Vergelijkbaar met westelijke laaglandgorilla’s, gericht op fruit, bladeren en noten.

Wat wordt momenteel gedaan om hun bedreiging te verminderen?

Inspanningen voor bescherming

Gorillatoerisme is absoluut cruciaal geweest voor de bescherming van gorilla’s en hun leefgebieden in Afrika.

Het slechte nieuws? Helaas worden gorilla’s, ondanks hun beschermde status, nog steeds bedreigd door verschillende gevaren zoals verlies van leefgebied, stroperij en ziekten.

Het goede nieuws? Organisaties en regeringen in Oeganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo hebben strenge maatregelen genomen om deze prachtige dieren en hun leefomgeving te beschermen. Hierdoor is er een geleidelijke toename van hun populatie te zien.

Laten we tot slot eens kijken waar je deze gorilla’s kunt vinden!

Baby berggorilla hangend aan een tak omringd door groen bos

Waar kun je gorilla’s zien in Oeganda

Waar kun je het beste gorilla’s spotten in Oeganda? Bwindi Impenetrable National Park is een must voor iedereen die gorilla’s wil zien in Afrika.

In dit UNESCO werelderfgoed leeft bijna de helft van alle berggorilla’s ter wereld. Ja, de helft! Dit maakt het de ultieme bestemming om gorilla’s in Afrika te spotten.

Wat mag je verwachten:

 • Families gorilla’s: Bwindi herbergt meer dan 459 berggorilla’s waarvan je  verschillende gorillafamilies tijdens trekkings kunt bezoeken.
 • Biodiversiteit: Het park is rijk aan biodiversiteit, met meer dan 120 zoogdiersoorten en 350 vogelsoorten. Je zult dus meer zien dan ‘alleen’ gorilla’s. 😉 
 • Begeleide tours: Safety first! Ervaren gidsen leiden je door de dichte bossen voor een veilige en informatieve wandeling. Wandelschoenen aan en vertrekken maar!

Psst… op zoek naar minder drukte?

Uitzicht op de groene bergen van Mount Mgahinga

Mgahinga Gorilla National Park: een verborgen parel

Voor wie op zoek is naar een rustigere, meer intieme ervaring, is Mgahinga Gorilla National Park het perfecte alternatief. Dit park, verscholen in het Virunga-gebergte, biedt prachtige landschappen en de kans om de Nyakagezi gorillafamilie te ontmoeten.

Hoogtepunten:

 • Minder toeristen: Geniet van een persoonlijkere ervaring zonder de grote mensenmassa’s.
 • Schitterende landschappen: In het park vind je zowel vulkanische bergen als bamboebossen. Twee vliegen in één klap!
 • Ontmoetingen met wilde dieren: Naast gorilla’s kun je hier ook ‘golden monkeys’ en diverse vogelsoorten spotten. Indrukwekkend!

Beide locaties zijn perfect om gorilla’s in hun natuurlijke habitat te zien. Wat kun je verwachten van een gorilla trektocht in deze nationale parken?

Zilverrug berggorilla wandelt in het groene gras voor de struiken

Ervaar een gorilla trekking

Het avontuur begint

Waar zijn die vroege vogels? De reis om Oegandese gorilla’s te ontmoeten begint met een vroege ochtendbriefing door je gids. Daarna trek je het dichte woud in en volg je de paden door de weelderige begroeiing. De tocht kan uitdagend zijn, maar – geloof ons – het is de inspanning waard!

Oog in oog met gorilla’s

Het moment dat je oog in oog komt te staan met een gorillafamilie is werkelijk magisch. Hoewel het moeilijk te omschrijven is, noemen klanten het een diepgaande en nederige ervaring. Je gids zorgt ervoor dat je op een veilige afstand blijft terwijl je alles leert over het gedrag van gorilla’s en hoe ze met elkaar omgaan. Je keert terug als een echte gorilla-expert!

Behoud en verantwoord toerisme

Gorilla tours spelen een belangrijke rol bij het behoud van de dieren. De inkomsten ondersteunen de bescherming van deze bedreigde gorillasoorten en hun leefgebieden. Als bezoeker kun je bijdragen aan deze inspanningen door de richtlijnen van je gidsen te volgen.

We hebben de belangrijkste richtlijnen voor je op een rijtje gezet. Zo ben je goed voorbereid op je eerste ontmoeting met gorilla’s tijdens je reis naar Oeganda. 😉

Tips voor behoud van de dieren:

 • Houd afstand: Houd minstens 7 meter afstand van de gorilla’s.
 • Vermijd oogcontact: Gorilla’s kunnen direct oogcontact als bedreigend ervaren.
 • Niet eten of drinken: Eet of drink niet in de buurt van de gorilla’s.
 • Volg instructies: Luister altijd naar je gids en volg het advies nauwgezet op.

Na deze portie avontuur en plezier is het tijd om jezelf te trakteren op wat welverdiende rust.

Stijlvolle kamer met een heerlijk bed om tot rust te komen

Accommodatie: waar verblijf je tijdens je gorilla safari?

Bij het plannen van een gorilla safari draait het niet alleen om het kiezen van de beste treklocaties, maar ook om het vinden van de perfecte accommodatie in Oeganda om je ervaring compleet te maken!

Of je nu houdt van luxe lodges, de comfortabele middenklasse of iets budgetvriendelijks, Oeganda biedt een diversiteit aan opties die voldoen aan de wensen van elke reiziger. We verkennen de verschillende types accommodaties zodat je de perfecte plek vindt om te ontspannen na een spannende gorilla trekking.

Luxe lodges

Laat je je graag verwennen? Kies dan voor één van Oeganda’s luxe lodges in de buurt van de gorillatrekplaatsen. Deze lodges bieden comfortabele accommodaties, culinaire maaltijden en betoverende uitzichten op de omliggende bossen.

Middenklasse opties

Wie op zoek is naar een balans tussen comfort en betaalbaarheid, heeft de keuze uit diverse middenklasse lodges en kampplaatsen. Deze accommodaties bieden alle essentiële voorzieningen voor een aangenaam verblijf.

Budgetvriendelijke accommodaties

Op zoek naar een budgetvriendelijke optie? Voor budgetreizigers zijn er tal van voordelige mogelijkheden. Denk aan gastenverblijven en door de gemeenschap gerunde kampplaatsen. Zij bieden eenvoudige maar comfortabele accommodaties tegen redelijke prijzen.

Wat je ook kiest, je kunt met een gerust hart slapen. Alle drie de opties zullen je goed bevallen na je eerste ontmoeting met gorilla’s!

Gorilla in Afrika klimt op de rug van een andere gorilla omgeven door het groene woud

Jouw onvergetelijke gorilla safari wacht op je

Gorilla’s spotten in Afrika, vooral in Oeganda,  is een ervaring die je je hele leven zal bijblijven. Staat het ook bovenaan jouw bucketlist?

Oeganda steekt er echt bovenuit! Waarom? Met zijn adembenemende landschappen en diverse wildlife is dit dé bestemming om gorilla’s te ontmoeten in Afrika.

Ben je een avonturier, natuurliefhebber of gewoon dol op wilde dieren? Oeganda biedt je niets dan onvergetelijke ervaringen. En natuurlijk: een diepe waardering voor deze prachtige dieren.

Wat nu? Trommel je vrienden op, begin met plannen en bereid je voor op het avontuur van je leven. De gorilla’s van Oeganda staan op je te wachten!

Deel dit artikel:

Laat je droomreis werkelijkheid worden met Afrika Safari

5/5
5/5

Creëer jouw eigen reis

Bij Afrika Safari kun je je reis aanpassen aan je voorkeuren. Onze voorbeeldroutes zijn aanpasbaar en onze specialisten werken met jou samen om jouw droomreis te creëren!

Vraag een reisvoorstel aan

Gerelateerd

wilde dieren spotten in Oeganda

Welke dieren kan ik zien in Oeganda?

Oeganda is een fascinerende bestemming die bekend staat om haar weelderige landschappen, levendige cultuur en de diversiteit aan wilde dieren. Van de serene wateren van het Victoriameer tot aan de mistige hooglanden van het Rwenzori-gebergte, Oeganda bied een rijkdom aan natuurlijke wonderen en onvergetelijke ervaringen. Sterker nog, Oeganda staat bekend als één van de beste […]

Lees verder
Oeganda cultuur en natuur

De beste plaatsen om te bezoeken in Oeganda – De Ultieme Reisgids

Oeganda, ook wel de “Parel van Afrika” genoemd, biedt adembenemende landschappen, een diversiteit aan wilde dieren en een rijke cultuur. Maar wat zijn dan DE beste plaatsen in Oeganda om heen te gaan? Hoewel dat zeker geen makkelijke vraag is, hebben we wel het antwoord! Om op onze lijst van must-visit bezienswaardigheden van Oeganda te […]

Lees verder

Je reis op maat laten samenstellen?

Ontvang een vrijblijvende offerte

Stel nu jouw droomreis samen
Bootsafari Lake Nakuru Kenia

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 700 212
Jeep van Afrika Safari