Stichting Garantiefonds Reisgelden logo

✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Afrika

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Bekijk reisaanbod

Ziwa Rhino Sanctuary

Het verleden van Ziwa Rhino Sanctuary

Ooit zwierven er talloze neushoorns over de savanne en bossen van Noord-Oeganda. Ze leefden in Murchison Falls en omgeving en leidden een heel gelukkig leven. Halverwege de jaren 1980 waren er helaas geen meer over, voornamelijk door stroperij. Ja, dit is nogal een grimmige inleiding tot dit nationale park, maar dit is waar ons verhaal begint en we beloven je dat het steeds beter en beter wordt naarmate je verder leest. Dus blijf vooral even doorlezen over deze mooie opvang.

Ontmoet de neushoorns

20 jaar later: dankzij de enorme goede inzet van organisaties en individuen werden er tussen 2001 en 2006 acht neushoorns geïntroduceerd in het Ziwa Rhino Sanctuary. Dit aantal is sindsdien toegenomen en vandaag de dag leiden 34 neushoorns een gelukkig leven in Ziwa (waaronder twee schattige baby’s die in april 2023 worden geboren).

Twee dingen zijn echter belangrijk om te weten (en handig als je wilt pronken met neushoornkennis).

 1. Ten eerste zijn de neushoorns in het park zuidelijke witte neushoorns. Van de noordelijke witte neushoorns, die vroeger in Oeganda rondzwierven, wordt aangenomen dat ze in het wild zijn uitgestorven en in het algemeen ernstig bedreigd zijn.
 2. Ten tweede is er een verschil tussen de witte en de zwarte neushoorn. Deze laatste (links) heeft een puntige bovenlip omdat hij zijn voedsel uit bomen en struiken haalt. De witte neushoorn (rechts) heeft een brede bek omdat hij graast. Slim, toch? Er wordt ook gezegd dat witte neushoorns veel chiller zijn dan zwarte neushoorns 😉

 

Andere wilde dieren in Ziwa Rhino Sanctuary

Het Ziwa Rhino Sanctuary is niet alleen een veilige haven voor deze gehoornde reuzen, maar ook een wildlife ranch. Tijdens verschillende tochten door dit wonderlijke gebied kun je talloze andere dieren spotten, zoals de Afrikaanse luipaard, de Oegandese kob en meer dan 300 verschillende vogels, waaronder de prachtige goudkraanvogel. Het grootste hoogtepunt naast de neushoorns is ongetwijfeld de schoenbekooievaar, een vogel die al minstens 30 miljoen jaar bestaat. De verhalen die hij kan vertellen… 😉

Activiteiten in Ziwa Rhino Sanctuary

Er zijn verschillende tours waarmee je je dag kunt vullen in het Ziwa Rhino Sanctuary. Natuurlijk is er de neushoorn trekking, waarbij je samen met ervaren rangers op pad gaat naar de neushoorns en eenmaal gevonden, heel dicht bij ze komt.

Tijdens de Vogel tour slaan de harten van fotografen en (hobby)ornithologen een paar slagen over en bij de shoebill trekking met kanotocht en ga je heel vroeg in de ochtend op zoek naar de unieke schoenbekooievaar, inclusief zonsopgang. Met ongeveer 70 vierkante kilometer bos, moeras en savanne kun je tijdens een natuurwandeling veel flora en fauna ontdekken en nog meer leren van onze ervaren gidsen die je alles over het gebied kunnen vertellen. Bereid je voor op een volle dag vol avontuur, prachtige uitzichten en nieuwe inzichten.

Veelvoorkomende diersoorten in Ziwa Rhino Sanctuary

 • Zuidelijke witte neushoorn
 • Schoenbekooievaar
 • Afrikaanse luipaard
 • Oegandese Kob
 • Wrattenzwijnen
 • Waterbok
 • Kuif stekelvarken
 • Zwart-witte colobus
 • Genetkat
 • Gouden Kuifkraanvogel
 • Bosbok
 • Aardvarken
 • Duiker
 • 300+ vogelsoorten

Video

De voordelen van een bezoek aan een opvangcentrum

Reservaten, en nationale parken in het algemeen, zijn van cruciaal belang voor het behoud van de natuur en zijn wilde dieren. Ziwa is het perfecte voorbeeld: zonder dit project zou er misschien helemaal geen witte neushoorn meer zijn in Oeganda. Door organisaties als deze te bezoeken, profiteer je op een aantal manieren:

– Je steunt hun inzet voor natuurbehoud.
– Je verdient tonnen karma-punten.
– Je kunt je favoriete dieren ontdekken in een veilige omgeving.
– Je leert veel dankzij deskundige gidsen.

Activiteiten in Ziwa Rhino Sanctuary

– Neushoorn Trekking
– Shoebill Trekking & kanotochten
– Natuurwandelingen
– Vogel tours
– Nachtwandelingen

Hoe kom je bij Ziwa Rhino Sanctuary?

Vanuit Kampala kom je na 176 kilometer en ongeveer drie uur rijden aan bij Ziwa Rhino Sanctuary.

De locatie in Nakitoma is bijzonder gunstig omdat het vlak naast de Gulu-snelweg ligt die Kampala met het Murchison Falls National Park verbindt. Dus als je de Grote Vijf wilt zien, bekijk er dan vier in Murchison Falls en zie de vijfde in Ziwa op weg naar het park of terug naar Kampala.

Klimaat

Het klimaat is tropisch, het is heet en de temperaturen blijven het hele jaar door min of meer gelijk – overdag rond de 31°C en ’s nachts rond de 18°C.

Tijdens het droge seizoen van december tot februari en van late juni tot oktober is de kans vrij klein dat regen je activiteiten zal verpesten. In de nattere maanden maart tot mei en september tot november kun je het hele park prachtig groen zien kleuren en meer vogels spotten dan in het droge seizoen.

Beste reistijd om Ziwa Rhino Sanctuary te bezoeken

Het hangt af van wat je wilt doen en zien. Als je zoveel mogelijk dieren wilt zien, is het droge seizoen de ideale reistijd. Omdat veel dieren zich verzamelen bij waterpoelen, is het makkelijker om ze te zien.

Als je het echter niet erg vindt om een beetje nat te worden en als je graag in het vogelleven van Ziwa duikt, moet je het reservaat tijdens het regenseizoen bezoeken. En geen zorgen: alle andere dieren zijn er dan ook, inclusief de neushoorns. Al met al kun je Ziwa Rhino Sanctuary dus het hele jaar door bezoeken!