✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Afrika

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Kenia’s adembenemende natuur

Kenia is een prachtig land. Niet alleen adembenemend mooi vanwege de wilde dieren, maar ook vanwege de enorm gevarieerde natuur. Je vindt hier woestijnen, jungles en alles er tussenin. Hieronder lichten we een aantal speciale plekken uit die je zeker niet mag missen!

East African Rift Valley

De East African Rift Valley (de Grote Slenk of Oost-Afrikaanse Slenk) is een tectonische scheur die heel langzaam het Afrikaanse continent in tweeën splitst. De scheur begint in Noord-Afrika en loopt via Ethiopië, Somalië en Kenia naar Tanzania en Mozambique.
In Kenia loopt deze scheur in de aardkorst van Lake Turkana naar het zuiden. Via Laikipia County, Aberdare National Park, Ol’ Pejeta Conservancy, Lake Nakuru National Park en Lake Naivasha loopt de scheur langs het Masai Mara National Reserve zo Tanzania in. Door de splitsing ontstaat een prachtig landschap vol bochtige wegen, caldera’s en slapende vulkanen, heuvels, bergen, regenwouden en verschillende meren. Beroemd zijn de zoutwatermeren zoals Lake Nakuru. De algen die in dit zoute water groeien trekken ieder jaar duizenden flamingo’s aan. Wie bezig is met de voorbereiding van een safari, moet zeker niet vergeten een van de parken in de Great Rift Valley in de route op te nemen. Al is het alleen al voor de fantastische weg er naartoe!

Savanne

Afrika staat voor veel mensen synoniem aan de savanne. De reden is dat dit normaal gesproken het landschap is dat de typische Afrikaanse dieren herbergt: olifanten, leeuwen, neushoorns, giraffen, zebra’s en vele anderen vinden hier hun thuis. De savanne is een enorme vlakte met lang, bruinig gras, met verspreid wat bomen en struiken. De Masai Mara National Reserve is waarschijnlijk is een van de bekendste plekken ter wereld waar je savanne tegenkomt. Maar ook Tsavo East en Tsavo West National Park, Samburu National Reserve en Amboseli National Park staan bekend om hun savannes en haar bewoners. De Big Five zijn meestal op de savanne te vinden, en de Grote Trek van gnoes en zebra’s dendert ook over dit bruine gras. Kortom, iets dat je gezien moet hebben!

Bergen en kraters

De ironie is dat Kenia’s bekendste berg – de Kilimanjaro – eigenlijk op Tanzaniaans grondgebied ligt. Maar omdat de berg vanaf verschillende plekken in Kenia zichtbaar is, denken veel mensen per abuis dat de Kilimanjaro Keniaans is. En een van de beste uitzichten op de Kilimanjaro heb je wel degelijk in Kenia. Vanuit het Amboseli National Park om precies te zijn – wat waarschijnlijk de reden is dat veel mensen deze vergissing maken.

Kenia’s hoogste berg is echter Mount Kenya, een berg die midden in het land ligt. Net als de Kilimanjaro kun je Mount Kenya beklimmen, maar je moet echt kunnen klimmen en abseilen om de hoogste toppen (Bantian en Nelion) te bereiken. Er zijn echter ook een paar wandelroutes naar lagere pieken, voor bezoekers die deze mooie berg graag eens willen bedwingen. Zo leidt de Sirimon route je in vijf dagen naar de Lenana Piek.

Kenia kent meerdere gebergtes, en het Aberdare gebergte is misschien wel het bekendste. Dit is een gebergte met machtig veel watervallen, wat het Aberdare National Park tot een prachtige bestemming maakt. Behalve dat vind je in Taita Hills en in de Rift Valley nog wat lagere bergen en prachtige heuvellandschappen. In de Rift Valley vind je bovendien slapende vulkanen en calderas zoals Mount Longonot en de Menengai krater – allebei perfecte plekken voor heerlijke wandelingen.

Woestijnen

In Kenia zijn twee woestijnen te vinden. De Nyiri woestijn ligt in het zuiden van het land (vlakbij Amboseli National Park), terwijl de Chalbi woestijn in het noorden ligt, vlakbij de grens met Ethiopië en vlakbij Lake Turkana. De Chalbi woestijn heeft een grootte van meer dan honderdduizend vierkante kilometer en gedurende de dag bereiken de temperaturen hier waarden van tussen de 43 en 46 graden Celcius.
De Chalbi woestijn staat bekend om haar prachtige natuur. Denk aan opstuivende zandduinen, eeuwenoude lavastromen en vulkanische gebergten, met zoetwatermeer Lake Turkana aan de rand ervan. En een woestijn is natuurlijk geen woestijn zonder haar eigen oase. In Chalbi vind je de Kalacha oase op meerdere dagen reizen van de dichtstbijzijnde grasvelden. Een heerlijk groene verzamelplaats voor kamelen, koeien, ezels en geiten. Om het nog mooier te maken leven in deze woestijn de laatste nomadische stammen van Kenia. Denk aan de Turkana, de Samburu, de Marakwet, de Pokot, de El Molo en de Gabbra stam. Een speciale plek om te bezoeken, voor wie net wat meer tijd heeft.

Kan je niet wachten om dit allemaal met eigen ogen te gaan aanschouwen? Kijk dan vooral eens bij onze reisprogramma’s voor Kenia – we hopen je hier snel te zien!