Tsavo West National Park
Tsavo West National Park mag dan kleiner zijn en minder dieren hebben dan grote broer Tsavo East, maar het mooie, zeer gevarieerde landschap maakt dat meer dan goed. Met de Shetani Lavavelden, Mzima Springs en bijvoorbeeld de Chaimu krater heb je totaal verschillende landschappen binnen een en hetzelfde park. Absoluut fascinerend!
En vergis je niet – met 9065 vierkante kilometer vind je hier nog steeds alle dieren van de Big Five (behalve neushoorns), giraffen, zebra’s, antilopes en vele vogels. Tsavo West bestaat sinds 1948 als park, maar is een oeroude plek waar overblijfselen van prehistorische nederzettingen zijn gevonden. De snelweg van Mombasa naar Nairobi scheidt Tsavo West van haar broer Tsavo East.
Vulkanisch gesteente
Met zowel groene heuvels, savanne, meertjes, riviertjes en lavagesteente van nabijgelegen vulkanen, kent het park een enorm gevarieerd landschap. Ga bijvoorbeeld naar de Shetani Lavavelden: een strook van vijftig kilometer zwart vulkanisch gesteente. Deze ontstond bij de laatste uitbarsting van een nabijgelegen vulkaan. De plaatselijke bevolking toentertijd geloofde dat deze hete lava de duivel zelf was die uit de aarde kwam. Vandaar de naam Shetani – wat duivel betekent in het Swahili. Sinds deze uitbarsting tweehonderd jaar geleden, is er in de omgeving van de vulkaan praktisch geen vruchtbare grond meer te vinden.
Grondwater is er wel – smeltwater van de Kilimanjaro blijft hier soms wel 25 jaar onder de grond. De lavarotsen filteren dit water voordat het uiteindelijk omhoog komt bij de Mzima Springs – een serie van vier natuurlijke waterbronnen met tweehonderd miljoen liter kristalhelder water in meertjes en stroomversnellingen. Na twee kilometer verdwijnt het water dan weer onder de oppervlakte van de massieve lavavelden. Nijlpaarden en krokodillen houden van het heldere, frisse water van Mzima Springs en zijn makkelijk te ontdekken. Een raam onder water biedt de mogelijkheid om de dieren ook onder water te observeren.
Tsavo West is ook de thuisbasis van het Ngulia Sanctuary, opgericht om de bedreigde zwarte neushoorn te beschermen. In 1940 waren er naar schatting nog 20,000 neushoorns in Tsavo National Park. In 1989 echter was dat aantal door stropers teruggebracht naar minder dan twintig. Dankzij Ngulia Sanctuary ligt dat aantal nu gelukkig weer op tachtig.