✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Afrika

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Kenia reisadvies

Afrika. Voor veel mensen nog altijd het grote onbekende continent. Wat kan je verwachten als je hier naartoe reist? Heb je vaccinaties nodig? Spreken ze daar Engels? En is het wel veilig?

Wij hebben hieronder wat adviezen op een rij gezet voor zowel nieuwe als ervaren reizigers. Zodat jullie dadelijk met een gerust hart op het vliegtuig kunnen stappen, met als enige zorg of je echt een leeuw gaat zien!

Neem je shots

Wij zijn geen dokter, dus raadpleeg altijd Vaccinatiepunt voor persoonlijk en het meest recente vaccinatieadvies.

Kenia is een tropisch land en sommige vaccinaties zijn aanbevolen voor een reis, zoals bijvoorbeeld Hepatitis A en gele koorts. Malaria was lang een probleem in Kenia, maar is de afgelopen jaren zo goed als verdwenen. De meeste bezoekers nemen echter nog steeds malariamedicatie voor de zekerheid, en beschermen zichzelf  ’s nachts met muggennetten, lange mouwen en -broeken en DEET.

Voor Keniaanse Covid-19 maatregelen verwijzen we graag door naar het Kenyan Ministry of Health.

Regel een visa/ eTA

Om Kenia binnen te komen heb je een geldig eTA (electronic Travel Authorisation) nodig. Je moet dit voor vertrek online aanvragen, wat alleen kan via deze link van de Keniaanse eTA Dienst.

Een eTA kost 34,09 USD en is drie maanden geldig. Je hebt hiervoor een geldig paspoort nodig dat tenminste zes maanden na de laatste dag van je reis nog geldig is.

Heb geld op zak

De Keniaanse Shilling is de officiële munteenheid van Kenia. Het is ook de meestgebruikte munt, al accepteren hotels vaak ook dollars. 1 US Dollar is ongeveer 110,- Keniaanse Shilling.

Betalen met creditcard kan op de meeste plaatsen ook. Wij adviseren echter ook Keniaanse Shilling op zak te hebben, voor het geval je in kleine, plaatselijke winkeltjes iets wil kopen.

Duik in de taal…

Kenia is een land met meerdere talen, waarvan Swahili en Engels de twee officiële talen zijn. Bijna alle Kenianen spreken beide talen en vaak ook door elkaar (Engels met Swahili woorden of juist andersom). Daarnaast kent Kenia een veelheid aan stamtalen, die vaak ook in de mix ‘gegooid’ worden. Kenianen houden ervan om met hun taal te spelen, en een slang van Engels, Swahili en verschillende stamtalen is veelgebruikt in de steden. Heel speels, een soort levende taal die continu verandert!

…en de cultuur

Kenianen zijn super gastvrij, staan altijd open voor vreemden en toeristen en praten eigenlijk met iedereen. Het delen van een maaltijd is een belangrijk cultureel gebruik en mensen nodigen elkaar snel uit voor een etentje. Als ze zelf aan het eten zijn, zullen ze je ook altijd uitnodigen om hun eigen bord te delen – was je rechterhand en dig in! Enig minpunt zijn misschien de straatverkopers, die weinig schroom hebben als ze het idee hebben dat ze iets kunnen verkopen. Gelukkig kennen ze over het algemeen hun grenzen.

Belangrijk is verder te weten dat groeten een belangrijk gebruik is, waarbij het Swahili vele verschillende groeten en bijbehorende (afwijkende) antwoorden kent. Hieronder een paar om mee te beginnen:

Habari – Nzuri

Mambo – Poa

Jambo – Jambo

Hou het veilig…

Veel mensen die op reis gaan naar Afrika, vragen zich af hoe het zit met de veiligheid. Het is immers toch een redelijk onbekend continent. Is Kenia veilig als vakantieland? Ons antwoord is kort maar krachtig: JA!

Rondreizen in Kenia is zeker veilig, helemaal voor mensen die op een georganiseerde Kenia safari met een prive-gids gaan zoals bij ons. Grote steden zoals Nairobi en Mombasa kennen een geschiedenis van grote-steden-criminaliteit, maar – zoals bij alle grote steden – met een paar voorzorgsmaatregelen is daar prima mee om te gaan.

Wij raden aan om ’s avonds alleen met een chauffeur het hotel te verlaten, en niet zelf (te voet) op pad te gaan. Draag ook geen grote of opzichtige sieraden, en houd waardevolle spullen in het oog.

…en ken de tijd

In Kenia is het in de winter twee uur later dan in Nederland en België, en in de zomer een uur.

Fun Fact!

Kenianen kennen in het Swahili een eigen manier van klokkijken. In het Swahili begint the dag om zes uur ’s ochtends, en kent dan een omloop van twaalf uur. Daarom zeggen ze saa mmoja (1 uur) als het zeven uur ’s ochtends is en saa saba (7 uur) als het een uur in de middag is. Zes uur in de avond is saa kumi na mbili (12 uur) en zeven uur ’s avonds opnieuw saa mmoja!

Hebben jullie nog vragen? Voor meer informatie kunnen jullie altijd contact met ons opnemen.