Cheetah in Kenia

De wilde dieren in Kenia

Dit is het land van de beroemde Masai Mara en de Grote Trek. Ook vind je in Kenia alle dieren van de Big Five samen met een hoop andere dieren. Kortom: wilde dieren in overvloed!

Background mask

Kenia is een land met een enorme variatie aan wilde dieren. Geen wonder dat zoveel mensen hier op safari gaan! Dit is het land van de koning der dieren (de leeuw), het grootste landzoogdier (de Afrikaanse olifant), het snelste dier op het land (jachtluipaard) en de grootste vis in de oceaan (walvishaai). Dit is ook het land waar je zowel de illustere Big Five als de Samburu Special Five tegen het lijf loopt. De diversiteit aan vogels is bovendien enorm. In sommige parken vind je meer dan zeshonderd soorten! En dan hebben we de reptielen insecten nog buiten beschouwing gelaten. Kortom: in Kenia zie je het koninkrijk der dieren in volle glorie.

De Big Five

De Afrikaanse buffel, de zwarte neushoorn, de Afrikaanse olifant, de leeuw en zijn kleinere broer, het luipaard, zijn iconisch. De term (vertaald: Grote Vijf) stamt uit de tijd dat deze vijf dieren het moeilijkst te doden waren tijdens de jacht. Vandaag de dag verwijst deze illustere naam naar dezelfde vijf grote zoogdieren. Maar nu omdat ze van alle grote beesten tijdens een safari het moeilijkst te vinden zijn. De voldoening is des te groter als het lukt! Daarnaast biedt Kenia nog veel meer grote wilde dieren die vaak alleen bekend zijn uit dierentuinen of van National Geographic. Denk aan giraffen, jachtluipaarden, nijlpaarden, krokodillen, zebra’s, witte neushoorns, hyena’s en nog veel meer.

Er zijn verschillende parken in Kenia waar je de Big Five allemaal samen vindt: Masai Mara National Reserve, Tsavo West National Park, Samburu National Reserve en Ol’ Pejeta Conservancy.

De Samburu Special Five

Kenia heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om de bescherming van wilde dieren. Vandaar dat het land 24 nationale parken, 15 wildreservaten, 6 beschermde zeegebieden en meerdere privégebieden voor natuurbehoud kent. Zo komt de ooit bijna uitgestorven zwarte neushoorn hier dankzij verschillende broedprogramma’s weer in redelijke getale voor. Maar ook andere zeldzame (en vaak endemische) soorten doen het hier goed. Bekend zijn de Samburu Special Five, die hun naam danken aan het feit dat je ze alleen in het Samburu National Reserve allemaal tegelijk kunt treffen: de prachtige Beisa oryx, de sierlijke gerenuk, de Somalische giraf, de Grevy’s zebra met haar speciale tekening en de Somalische struisvogel.

De kleinere soorten

Kenia kent een enorme verscheidenheid aan vogels. Honderden verschillende soorten in één nationaal park is geen uitzondering. Van kleine, veelkleurige vogels tot enorme aasgieren, van roofvogels tot watervogels en van gewone spreeuwen tot endemische soorten die alleen hier te vinden zijn – Kenia heeft het allemaal.
Behalve dat kruipen hier onnoemelijk veel reptielen en insecten rond. Je zult ze vanuit de safari-jeep niet zo snel zien, maar zodra je voet aan de grond zet kun je ze tegenkomen. Slangen zoals de zwarte mamba, de cobra en de pofadder vind je hier  al slingerend tussen de hagedissen, kameleons en schildpadden. En gevaarlijke achtpotigen zoals de zwarte weduwe of de vogelspin delen gewoonlijk hun habitat met dodelijke schorpioenen en giftige duizendpoten. Gelukkig zijn de hotels goed in het insect-vrij houden van de kamers. De kans is dus groot dat je ze tijdens je vakantie niet eens zult zien (poeh!).

Background mask

Het leven onder water

De stranden van Kenia zijn tropisch en fantastisch mooi, en hetzelfde geldt voor het leven onder water. Met een kustlijn van meer dan 500 kilometer vind je hier de grootste koraalriffen van Afrika met natuurlijk een veelvoud aan tropische vissen. Denk aan de blauwe papegaaivis, ongelooflijk kleurrijke zeeslakken, zichzelf opblazende kogelvissen, de blauwe marlijn, zwaardvissen en barracuda’s. En dan heb je nog het seizoen dat de machtige walvishaaien naar de kust van Kenia trekt. Diani Beach en Bamburi Beach ten noorden van Mombasa zijn perfecte plekken om het leven onder het zeeoppervlak te ontdekken. En dan zijn er ook nog een hele hoop meren, rivieren en natuurlijke waterbronnen die allemaal hun eigen onderwaterleven kennen.

Kan je niet wachten om dit allemaal met eigen ogen te gaan aanschouwen? Kijk dan vooral eens bij onze reisprogramma’s voor Kenia – we hopen je hier snel te zien!

zeenaaktslak-diani
activity

Je reis op maat laten samenstellen?

Ontvang een vrijblijvende offerte

Stel nu jouw droomreis samen
Bootsafari Lake Nakuru Kenia

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 700 212
Jeep van Afrika Safari