Background mask

Welke dieren kan ik zien in Oeganda?

Oeganda is een fascinerende bestemming die bekend staat om haar weelderige landschappen, levendige cultuur en de diversiteit aan wilde dieren. Van de serene wateren van het Victoriameer tot aan de mistige hooglanden van het Rwenzori-gebergte, Oeganda bied een rijkdom aan natuurlijke wonderen en onvergetelijke ervaringen.

Sterker nog, Oeganda staat bekend als één van de beste wildlife bestemmingen van het Afrikaanse continent, waar je de meest bijzondere dieren in hun natuurlijk habitat kunt zien. Ga voor een unieke ontmoeting tijdens de gorillatrekking in Bwindi Impenetrable Forest, observeer boomklimmende leeuwen in het Queen Elizabeth National Park en spot zeldzame vogels in Mabamba Swamp.

Ben jij er klaar voor om op ontdekkingsreis te gaan in het wonderbaarlijke dierenrijk van Oeganda?

Dit is een oproep aan alle natuurliefhebbers: laten we op avontuur gaan en ontdekken welke dieren je in Oeganda kunt zien!

Oeganda: Een paradijs voor natuurliefhebbers

Welkom in de weelderige, groene wildernis van Oeganda waar je op elk moment de meest bijzondere wilde dieren in hun natuurlijke omgeving kunt tegenkomen. Wandelend door dichte bossen, over savannes en de wetlands, begroet de natuur je. Tjilpende vogels, ritselende bladeren en dierengeluiden in de verte. “Prrrrrrr”… zegt de trompetterende olifant in de nabije verte.

Oeganda is een waar paradijs voor natuurliefhebbers en biedt onvergetelijke ervaringen om in contact te komen met de wonderen van de natuur en de meest bijzondere dieren te zien. Maar welke dieren kun je tegenkomen? En waar kun je ze het beste spotten?

Haal je verrekijker tevoorschijn en maak je klaar voor het paradijs voor natuurliefhebbers.

Mother elephant and baby elephant walking next to each other with trees in the background

Olifanten in Murchison Falls National Park

Wist je dat olifantenkuddes een vrouwelijke leider hebben? #WhoRunTheWorld😊

We zouden de Afrikaanse Big Five geen recht doen als we de olifant niet één van de meest bijzondere dieren van Oeganda zouden noemen. Waar je ze kunt zien? Er is geen betere plaats dan het Murchison Falls National Park. Dit park is niet alleen het grootste nationale park van het land, het is zonder twijfel ook één van de beste plekken om olifanten in Oeganda te spotten.

De vriendelijke reuzen van Oeganda zwerven er over de savannes en door de bossen, vaak in grote kuddes. Olifanten staan bekend om hun indrukwekkende grootte en hun intelligentie, maar wist je ook dat ze een belangrijke rol spelen bij het in stand houden van de ecologische balans van hun leefgebied? Zo gooien ze op een gemiddelde dag moeiteloos een paar bomen omver om makkelijker toegang te krijgen tot hun voedsel. Daarmee creëren ze open vlaktes, wat weer ten goede komt voor andere diersoorten. De olifant vormt daardoor dus een belangrijk onderdeel van het natuurlijk ecosysteem van het park.

Wie houdt er nu niet van olifanten?

Two black rhinos walking in the Masai Mara on light grass

Neushoorns in Ziwa Rhino Sanctuary

De volgende in de rij van indrukwekkende savannebewoners: de neushoorn!

Als lid van de beroemde Big Five van Afrika wil je deze prachtige dieren echt niet missen tijdens je reis door Oeganda. Maar verwacht niet dat je ze zomaar tegenkomt tijdens je safari, want de enige plek waar je neushoorns kunt spotten in Oeganda is in het Ziwa Rhino Sanctuary. Dit particuliere reservaat beschermt en fokt zowel de zwarte als de witte neushoorn, waardoor de populatie langzaamaan weer groeit. En dat is nodig, want door stroperij was de neushoorn bijna uitgestorven. Maar door het succesverhaal van Ziwa Rhino Sanctuary worden neushoorns geleidelijk aan weer terug in het wild uitgezet.

Sinds de oprichting in 2005, heeft Ziwa Rhino Sanctuary  inmiddels al 22 neushoorns rondlopen. Goed nieuws dus voor de neushoorn, maar ook voor jou. Want tijdens een begeleide neushoornsafari kun je heel dichtbij deze indrukwekkende dieren komen. Je leert tijdens de toer alles over hun gedrag, maar ook over de inspanningen die dagelijks door de medewerkers van het reservaat worden geleverd voor het behoud van de neushoorn.

Ja, je leest het goed! Tijdens je safari kun je oog in oog komen te staan met deze gepantserde reuzen. Een echte ontmoeting met wilde dieren dus!

Nijlpaarden en krokodillen in het Kazinga Kanaal

Wie zijn er oppermachtig in de wateren van Oeganda? Precies, nijlpaarden en krokodillen! En de beste plek om deze dieren te zien? Dat is het Queen Elizabeth National Park.

Nijlpaarden liggen het grootste deel van de dag in het water om lekker koel te blijven. Alleen ’s nachts komen ze het water uit om op de graslanden rondom te grazen. Yep, nijlpaarden zijn echte herbivoren, ofwel vegetariërs. Maar denk niet dat nijlpaarden ongevaarlijk zijn, simpelweg omdat ze geen interesse hebben om jou op te peuzelen. Integendeel, nijlpaarden zijn de gevaarlijkste dieren van Afrika! Ze zijn namelijk extreem territoriaal en kunnen zeer agressief worden, vooral wanneer hun ruimte wordt binnengevallen. Dus wees gewaarschuwd en ben voorzichtig!

Een ander dier dat in de wateren van Oeganda leeft, is de krokodil. Krokodillen spelen een cruciale rol in het natuurlijke ecosysteem. Ze reguleren de populatie van hun prooi en helpen daarmee het evenwicht van het aquatische ecosysteem te behouden.

Dat brengt ons bij de plek waar je nijlpaarden en krokodillen het beste kunt spotten: Het Kazinga Kanaal! Het Kazinga-kanaal is een 32 kilometer (20 mijl) lange natuurlijke waterweg die Lake George verbindt met Lake Edward in het Queen Elizabeth National Park in Oeganda. Het kanaal is een waar toevluchtsoord voor nijlpaarden en nijlkrokodillen!

Tijdens een bootsafari over het kanaal kun je dichtbij deze dieren komen. Je ziet hoe nijlpaarden zich wentelen in het water en hoe krokodillen op de oevers liggen te zonnebaden. Daarnaast leeft er een grote verscheidenheid aan vogelsoorten langs het Kazinga-kanaal. De concentratie van wilde dieren in dit nationale park zorgt dus voor een wel heel indrukwekkende ervaring.

Maar dat is niet alles wat Queen Elizabeth National Park voor je in petto heeft. Er is namelijk nog een ander indrukwekkend dier dat op je wacht in dit koninklijke stukje natuur.

One lioness sleeps on a tree trunk, the other one stands on it

Boomklimmende leeuwen in Queen Elizabeth National Park

Welk dier is hét boegbeeld van de Afrikaanse wildernis? Jazeker, dat is de majestueuze leeuw, ofwel “De Koning van de Jungle”.

Je zult tijdens je safari in Oeganda ongetwijfeld leeuwen zien. Maar wist je dat de kans aanwezig is dat je leeuwen ziet die in bomen klimmen? De boomklimmende leeuwen in Queen Elizabeth National Park zijn een uniek en fascinerend fenomeen. In de Ishasha sector van het park heeft een unieke populatie dit zeldzame gedrag ontwikkelend. Ja, dat lees je goed. De leeuwen hier klimmen al generaties lang in bomen om insectenbeten te voorkomen, af te koelen, het zicht op hun prooi te verbeteren en om gewoon samen te relaxen in een veilige omgeving.

Het is een zeldzaam en zeer boeiend schouwspel om leeuwen in bomen te zien klimmen. Het onderscheidt de leeuwen in dit deel van het park van de populatie leeuwen in de rest van Afrika. De leeuwen in het Queen Elizabeth NP behoorden tot de eerste populatie die dit opmerkelijke gedrag hebben ontwikkeld en het sindsdien van generatie op generatie hebben doorgegeven.

Rijdend door het nationale park heb je vanuit je jeep de kans om deze indrukwekkende roofdieren uniek gedrag te zien vertonen in hun prachtige, natuurlijke habitat. Welke wilde dieren kun je nog meer zien in Queen Elizabeth National Park? Olifanten, buffels en luipaarden, om er maar een paar te noemen 😉.

En van de ene unieke ontmoeting met wilde dieren naar de andere: de Golden Monkey is het volgende bijzondere dier dat je in Oeganda kunt spotten.

Gouden apen in Mgahinga Gorilla National Park

Mgahinga National Park is niet alleen de natuurlijk habitat van de wereldberoemde berggorilla’s, het is ook de plek waar de zeldzame gouden aap leeft. Wat onderscheidt deze apensoort zo van andere primaten in Oeganda? De gouden aap, ook wel gouden meerkat genoemd,  is endemisch in het vulkanische gebergte van Virunga en staat bekend om de  opvallende goudoranje vacht. Ze leven in grote sociale groepen van maximaal 30 individuen en hebben een dieet dat voornamelijk bestaat uit bamboescheuten. Hun leefgebied in de bamboebossen van het park is daarmee zowel cruciaal als uniek.

Ga onder begeleiding van een gids mee op een trektocht om de gouden apen door bamboebossen te zien springen. Met hun gouden vacht en speelse karakter zijn deze opvallende primaten een genot om naar te kijken. Deze trekking is een ervaring die een stukje kleur toevoegt aan je avontuur in de prachtige natuur van Oeganda.

Weten wat het meest iconische dier is dat je in Oeganda kunt zien? Vooruit, omdat je ons voor het blok zet, moeten we het nu wel zeggen: het is de berggorilla!

Baby mountain gorilla playing with its mother in the green forest

Berggorilla’s in Bwindi Impenetrable National Park

We zijn misschien een beetje bevooroordeeld, maar het meest iconische dier dat je tijdens je reis door Oeganda kunt zijn is toch wel de berggorilla. Bijna de helft van de hele populatie berggorilla’s ter wereld leeft zelfs in Oeganda en wel in het Bwindi Impenetrable National Park.

Door mee te gaan op een begeleide gorillatrekking, kun je deze prachtige dieren met eigen ogen in het dichtbegroeide bos zien. We zijn er zeker van dat je hart sneller gaat kloppen van opwinding. Waarom? Omdat je zomaar oog in oog kunt komen te staan met een complete gorillafamilie!

Tijdens je gorillatrekking in Oeganda dompel je jezelf onder in het leven van deze vriendelijke reuzen. Je ziet hoe de kleintjes samen spelen en achter elkaar aanrennen door het bos, terwijl hun ouders een oogje in het zeil houden. Ondertussen houdt het zilverrugmannetje goed in de gaten dat iedereen veilig is. Deze ervaring is een ontroerend moment dat je de rest van je leven zal bijblijven.

Ondanks dat berggorilla’s bekend staan om hun ongelooflijke kracht, zijn ze ook zeer vreedzaam. Hun  dieet bestaat voornamelijk uit bladeren, stengels en fruit, wat de gorilla tot een herbivoor maakt. De inspanningen van Oeganda voor het behoud van de gorilla zijn van groot belang geweest voor de toename van de populatie gorilla’s. Hierdoor is Bwindi NP één van de weinige plaatsen ter wereld waar je deze majestueuze wezens in hun natuurlijk habitat kunt waarnemen. Hoe kun je dat nog overtreffen?

Laten we de serene bossen van Bwindi verlaten en naar Kibale National Park gaan, waar een ander iconisch dier op ons wacht: de chimpansee!

Close-up of a chimpanzee in Kibale Nationalpark

Chimpansees in Kibale National Park

In het Kibale National Park kun je chimpansees in hun natuurlijk leefomgeving zien. De chimpansees in Oeganda vertonen opmerkelijk gedrag, zoals het gebruik van “gereedschap”, sociale binding en complexe communicatie. Ze gedijen goed in verschillende habitatten en vormen gemeenschappen tot een grootte van wel 150 apen. Deze intelligente en sociale primaten delen 98% van het DNA met mensen. Ja, je leest het goed: 98%.

Kibale National Park is verreweg de beste plek om chimpansees te zien in Oeganda. Een chimpanseetrekking onder begeleiding van een ervaren gids geeft je een unieke kans om deze primaten van dichtbij te observeren. Je ontdekt hun speelse capriolen, ziet hoe ze voor elkaar zorgen en bent getuige van hun dynamische sociale hiërarchie. Deze intieme ontmoeting biedt je een fascinerend kijkje in het leven van onze naaste familieleden. Kortom, de chimpansee is een dier waarvan we niet willen dat je die zou missen tijdens je reis door Oeganda.

Three giraffes roaming through the yellow grass with tree in the background

Huh, wie hebben we hier? Het is de elegante giraf die hallo zegt!

Giraffen in Lake Mburo National Park

Met hun lange elegante nekken die zich uitstrekken naar de hemel, dwaalt de giraf gracieus over de savanne van Oeganda en betovert iedereen met zijn serene schoonheid. Is er iemand die niet van deze Afrikaanse dieren houdt?

Lake Mburo National Park is de perfecte plek om giraffes te zien tijdens je safari in Oeganda. Je kunt deze sierlijke dieren er vaak zien eten van acaciabomen, terwijl hun lange nek hoog in de takken reikt. Een gamedrive of wandelsafari in het park biedt uitstekende mogelijkheden om giraffen te observeren, terwijl ze hun natuurlijk leefgebied delen met onder andere zebra’s en impala’s.

Want als er giraffen zijn, zijn zebra’s niet ver weg 😊

Zebra’s in het Kidepo Valley National Park

Over de goudkleurige savannes van Oeganda schrijdt de zebra elegant voort, terwijl hun kenmerkende strepen een vleugje kunstzinnigheid toevoegen aan de wildernis. Maar hoe kunnen ze eigenlijk met die opvallende strepen in het wild overleven?

Het zijn juist de unieke strepen die dienen als een vorm van camouflage. Het maakt het voor roofdieren, zoals leeuwen en hyena’s, moeilijker om individuele zebra’s in een kudde te onderscheiden. Daarnaast helpen de strepen om roofdieren in verwarring te brengen, waardoor het voor hen een uitdaging wordt om de snelheid en richting van de vluchtende zebra in te schatten. Ook spelen de strepen mogelijk een rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur van de zebra, doordat ze luchtstromen creëren en bijtende insecten afweren.

Kidepo Valley National Park is een van de beste plekken om zebra’s te zien in Oeganda. Het afgelegen en prachtige park is namelijk de thuisbasis van grote kuddes zebra’s die grazen op de open vlaktes. Een gamedrive door Kidepo biedt dan ook een adembenemend uitzicht op deze elegante dieren. Maar er is meer wild te spotten tijdens je safari! Observeer hoe zebra’s zij aan zij leven met olifanten, buffels en een verscheidenheid aan antilopensoorten. De dramatische landschappen en de overvloedige flora en fauna maken Kidepo Valley tot een must-visit bestemming.

Shoebill stork surrounded by green bushes and trees

Van de savannes door naar de lucht, want Oeganda is ook een paradijs op aarde voor vogelliefhebbers!

Vogels in Murchison Falls National Park

Met meer dan 450 vogelsoorten, biedt Oeganda een grote variatie aan vogels die je kunt spotten. Bijzondere soorten zoals de Abessijnse neushoornvogel en de elegante Goliath-reiger, maken Oeganda zelfs tot een van de meest diverse vogelhabitats.

Murchison Falls National Park is een ideale bestemming om vogels te spotten. Het gevarieerde landschap trekt een grote verscheidenheid aan vogelsoorten aan. Kijk uit naar de iconische schoenbekooievaar, de Afrikaanse visarend en kleurrijke ijsvogels. Of je nu een doorgewinterde vogelaar bent of een toevallige waarnemer, het vogelleven in Oeganda zal je versteld doen staan.

Omarm de wildernis van Oeganda

De gevarieerde landschappen en de rijke flora en fauna maken Oeganda een topbestemming voor zowel natuurliefhebbers als avonturiers. Of je nu een gorillatrekking maakt in Bwindi, op zoek gaat naar boomklimmende leeuwen in Queen Elizabeth NP of geniet van een bootsafari op de Nijl, Oeganda biedt eindeloze mogelijkheden voor de meest onvergetelijke ontmoetingen met wilde dieren.

Dus pak je koffers, neem je camera mee en maak je klaar om de verbazingwekkende dieren van Oeganda te ontmoeten. Je avontuur in de Parel van Afrika wacht op je!

Deel dit artikel:

Laat je droomreis werkelijkheid worden met Afrika Safari

5/5
5/5

Creëer jouw eigen reis

Bij Afrika Safari kun je je reis aanpassen aan je voorkeuren. Onze voorbeeldroutes zijn aanpasbaar en onze specialisten werken met jou samen om jouw droomreis te creëren!

Vraag een reisvoorstel aan

Gerelateerd

Waar ligt Kenia?

Kenia is een prachtig land in Oost-Afrika en is de perfecte bestemming voor avontuurlijke reizigers die willen genieten van adembenemende landschappen, wilde dieren en een rijke cultuur. Maar waar ligt Kenia? Voordat je je koffers pakt en op reis gaat naar dit fascinerende land, is het belangrijk om meer te weten te komen over de […]

Lees verder

Welke taal spreken ze in Kenia?

Als je van plan bent om naar dit prachtige land te reizen, is het handig om te weten welke taal er wordt gesproken. Kenia is een prachtig land in Oost-Afrika dat bekend staat om zijn rijke cultuur, adembenemende landschappen en diverse wildlife. Wanneer je op zoek bent naar avontuurlijke safari’s, ontspannende stranden of interessante culturele […]

Lees verder

Je reis op maat laten samenstellen?

Ontvang een vrijblijvende offerte

Stel nu jouw droomreis samen
Bootsafari Lake Nakuru Kenia

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 700 212
Jeep van Afrika Safari