✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Afrika

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Verkiezingen in Kenia

In augustus 2022 vonden er in Kenia verkiezingen plaats. Na tien jaar met Uhuru Kenyatta als president was het tijd om een nieuwe president te kiezen. Uiteindelijk werd vice-president William Ruto (55) gekozen. De vrees dat de verkiezingen net als in 2007 en 2017 gewelddadig zouden worden, bleek grotendeels onterecht.

Mastodonten

De verkiezingen kenden vier presidentskandidaten. Maar eigenlijk maakten alleen twee mastodonten van de Keniaanse politiek kans op het presidentschap: Raila Odinga en William Ruto. Beide heren maken al tientallen jaren deel uit van het pluche van de Keniaanse politiek, in vaak verschuivende samenwerkingsverbanden. De keus was daarmee geen echte keus. De verwachting was dat beide kandidaten niet veel af konden wijken van de huidige politieke koers.

In de afgelopen decennia leidden verkiezingen in Kenia meer dan eens tot rellen en onregelmatigheden, met de verkiezingen van 2007 als de meest gewelddadige tot nog toe. Maar ook tijdens de laatste verkiezingen van 2017 was het onrustig in veel steden. Vooral Mombasa was het toneel van rellen en gevechten, nadat het vuil zich maandenlang had opgestapeld in de straten van de stad, en mensen gefrustreerd waren geraakt. Toen Kenyatta de winnaar bleek, riep Odinga de verkiezingen uit als oneerlijk, waarna meer rellen volgden. Uiteindelijk kwamen er nieuwe verkiezingen, waarna Kenyatta alsnog president werd.

Rustiger

Dit jaar was het rustiger, en de opkomst was relatief laag. Ze zeggen dat Kenianen de hoop op echte veranderingen hebben opgegeven, gefrustreerd als ze zijn over de stijgende prijzen en alomtegenwoordige corruptie. Wetende dat de twee belangrijkste kandidaten tot het establishment behoren, en met het besef dat de laatste rellen niks veranderden, hadden mensen weinig fiducie nu wel iets te kunnen veranderen.

 Let wel, het is ons-kent-ons in Kenia’s politieke arena. Voormalig president Uhuru Kenyatta is de zoon van Kenia’s eerste president, Jomo Kenyatta. En Raila Odinga is de zoon van Kenia’s eerste vice-president. Al vijf keer eerder probeerde hij president te worden, zonder resultaat. Frappant is dat hij altijd bij de oppositie hoorde, en Kenyatta altijd Kenia’s nieuwe president William Ruto als zijn running mate had. Maar na een recente ruzie met Ruto steunde Kenyatta deze keer Odinga, die vervolgens de strijd aanging met zijn oude vriend Ruto. En opnieuw verloor. Snap jij het nog?

Beide kandidaten claimden bovendien dat ze de economie van het land wilden opkrikken. Odinga richtte zijn focus daarbij vooral op het veranderen van economische speerpunten om daarmee de armoede, ongeletterdheid en ziektes aan te pakken. Een manier om dat voor elkaar te krijgen was volgens hem het verhuizen van de haven van het noorden van het land terug naar Mombasa.
Ruto wilde ook economische hervormingen om zo de positie van kansarmen te versterken. Ook wilde hij meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen in overheidsfuncties en op andere plekken. Hij wilde daarnaast de landbouw hervormen om zo iedere Keniaan genoeg voedsel te garanderen. Met Ruto als president nu, zullen Kenianen snel zien of de mooie woorden ook werkelijkheid gaan worden. 

Hyena testikels

Al met al verliepen deze laatste verkiezingen rustiger dan in voorgaande jaren, en onze hoop is dat er in de komende jaren niet heel veel verandert in Kenia. Het is en blijft een stabiel land. En een heerlijke plek om op safari te gaan met een overheid die toeristen maar wat graag verwelkomt. Dat is reden voor optimisme, want het had heel anders kunnen uitpakken hadden de Kenianen dit jaar voor de vreemde eend in de bijt gekozen:

Presidentskandidaat George Wajackoyah van de Roots Party toonde zich opvallend Afrikaans  in vergelijking met bovengenoemden oudgedienden van de Keniaanse politiek. De 60-jarige rasta en advocaat leefde als tiener op straat en woonde zowel in Engeland als in Amerika. De belangrijkste speerpunten in zijn programma waren eveneens de economie en de corruptie, maar zijn oplossingen waren wat radicaler.
Denk aan het legaliseren van marihuana voor medicinaal en industrieel gebruik. Of aan de export van slangengif en testikels van hyena’s om de economie op te krikken. En nog extremer – de doodstraf voor corrupte functionarissen. “De doodstraf is de enige manier; de eerste vijf jaar dat ik president ben, moeten deze mensen de problemen ervaren die veel Kenianen dagelijks ondervinden, doordat zij zonder gewetensbezwaren het land plunderen“, verklaarde hij zijn redenering in een tv-interview. Wij van Afrika Safari zijn daarom opgelucht. Met Ruto als nieuwe president zijn de hyena’s en slangen vooralsnog gespaard.