Een visum aanvragen – do’s and don’ts!
Wie eenmaal een safari in Kenia heeft geboekt, moet ook een visum aan gaan vragen. Of da’s in ieder geval handig, als je het land ook daadwerkelijk binnen wilt kunnen komen…! Vandaag de dag kan dat gewoon online, via de officiële website van de Keniaanse overheid.
Het voordeel van een online aanvraag is dat je dit gewoon thuis vanaf de bank kunt doen. Het nadeel is echter dat de online aanvraagprocedure niet altijd even helder is, en dat je goed op moet letten om geen fouten te maken. Dankzij onze instructies en het advies van onze reisconsulenten lukt het bij 99 procent van onze klanten gelukkig in een keer, waardoor ze zorgeloos het land binnenkomen om van hun safari te genieten. Om ervoor te zorgen dat jullie ook bij die 99 procent zullen horen, geven we hieronder een aantal praktijkvoorbeelden van uitdagingen waar klanten tegenaan liepen, zodat duidelijk is welke valkuilen je bij de aanvraag moet vermijden.
Stap voor stap
Klanten die bij ons een safari boeken, ontvangen altijd een PDF die hen stap voor stap door de aanvraagprocedure leidt, vertelt Mees Overdevest, directeur van Afrika Safari. Toch gaat het niet altijd goed. “Een tijdje terug hadden we een klant die dacht het visum op zak te hebben, maar hij bleek het betalingsbewijs bij zich te hebben”, herinnert Mees zich. “En dat is inderdaad verwarrend bij de aanvraag – na het indienen krijg je namelijk een bewijs van betaling, maar geen bericht dat aangeeft hoe of wanneer je het visum zelf krijgt.”
“Onze instructies geven nu aan dat je na de aanvraag in de gaten moet houden of je visum is toegewezen. Er is een speciale website waar je dat kunt zien. Als het dan is toegewezen, moet je het visum op weer een andere website downloaden.” Overdevest geeft toe dat dit omslachtig is en dat de hele procedure redelijk wat ruimte voor fouten overlaat. “Maar het is echt belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Deze ene klant kwam het land niet binnen met zijn betalingsbewijs, en moest dus terug naar huis. We konden de hele safari opnieuw boeken. Het is maar één keer gebeurd, maar je wilt echt niet net die persoon zijn.”
Goed lezen
Reisconsulente Ines Illing (Duitse markt) had eveneens een klant die tegen problemen aanliep: “En dat kwam haar duur te staan. Op de één of andere manier had ze niet meegekregen dat je een visum nodig hebt voor Kenia, dus toen ze in Amsterdam op het vliegtuig wilde stappen mocht ze niet boarden. Ze is toen snel online gaan kijken en vond een website die ‘express visa’ aanbod. Ze betaalde achthonderd euro, maar het was complete oplichting. Er is maar één officiële website waar je een visum voor Kenia kunt aanvragen, en dat was ‘m dus duidelijk niet. Uiteindelijk konden we haar in contact brengen met een immigratiebureau in Mombasa, waar ze een visum voor haar regelden waarmee ze een dag later aankwam dan gepland. Maar samen met die achthonderd euro was dat wel een dure grap. Dus je kan maar beter zorgen dat je de goede website gebruikt voor je visumaanvraag.”
Vraag ons om advies!
Jose Beerepoot, reisconsulent voor de Nederlandse markt, wijst erop dat je altijd contact op kunt nemen met medewerkers van Afrika Safari als je tegen een probleem aanloopt bij het aanvragen van het visum. “Het is voor ons niet toegestaan om de aanvraag voor klanten te doen, maar we kunnen natuurlijk wel adviseren wat je het beste in kunt vullen. Ik had eens een klant wiens aanvraag was afgewezen, ondanks dat ze zeker wist dat ze al onze instructies had opgevolgd. Heel soms gebeurt dat, maar ze zeggen dan niet waarom het visum is afgewezen. Uiteindelijk raadden we hen aan om een ander hotel op te geven als verblijfsadres, waarna het visum alsnog werd toegewezen en ze met het hele gezin konden genieten van een heerlijke safari.”
Onze reisconsulenten benadrukken dat alles valt of staat met een goede voorbereiding als je een visum aanvraagt. “Zorg er bijvoorbeeld voor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt als je met de aanvraag begint”, zegt Jose. “En let erop dat je pasfoto niet te groot is – de maximum toegestane afmeting is behoorlijk klein. De juiste afmeting staat in onze instructie, dus let daar even op. Als je een fout maakt, moet je helemaal opnieuw beginnen en het zijn toch behoorlijk wat vragen.”
Ines voegt eraan toe: “Houd er ook rekening mee dat de aanvraag in het Engels moet, wat niet voor iedereen even gemakkelijk is. Indien nodig kan je een online vertaalprogramma gebruiken zodat je alle vragen goed begrijpt. En natuurlijk moet je ervoor zorgen dat je de juiste website gebruikt, en vooral niet aarzelen om ons om hulp te vragen als iets onduidelijk is. Bij zoiets belangrijks als een visum kan je echt beter het zekere voor het onzekere nemen!”
Tips bij het aanvragen
- Begin op tijd! Wij adviseren om ten minste twee maanden voor vertrek met de aanvraag te beginnen.
- Vraag het visum alleen aan via de officiële website van de Keniaanse overheid.
- Lees de instructies in onze PDF zorgvuldig door voor je met de aanvraag begint.
- Zorg dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt als je begint met de online aanvraag.
- Maak aparte accounts aan voor alle reizigers die een visum nodig hebben (kinderen tot zestien jaar hoeven geen visum).
- Zorg ervoor dat je pasfoto niet te groot is (maximaal 293 kB).
- Betaal met een creditcard waarmee je in andere landen mag betalen.
- Gebruik een online vertaalprogramma indien nodig.
- Bij twijfel: vraag onze reisconsulenten om advies!