Background mask

Een visum / eTA aanvragen – do’s and don’ts!

Als je eenmaal een safari in Kenia hebt geboekt, moet je wel zeker zijn dat je ook het land in komt. Gelukkig is dat nu een stuk makkelijker, want sinds januari 2024 is Kenia officieel visumvrij. 

In plaats daarvan moeten bezoekers een zogenoemd electronische reisauthorisatie aanvragen (electronic Travel Authorisation of eTA). Dit lijkt op het eerste gezicht op het aanvragen van een visum, omdat je als aanvrager nog steeds een goedkeuring krijgt om Kenia binnen te komen voor een verblijf van maximaal drie maanden. Maar gelukkig blijkt een eTA-aanvraag een stuk makkelijker, sneller en goedkoper! 

Makkelijker

“Het voordeel van de nieuwe eTA is dat je die vanuit je luie stoel kunt aanvragen, en dat dit niet lang duurt”, vertelt Mees Overdevest, directeur van Afrika Safari. “Bovendien kan je ‘m voor de hele familie tegelijk aanvragen.” Klanten die hun safari via Afrika Safari hebben geboekt, ontvangen een handleiding om ze door de aanvraag heen te loodsen. “Dat is niet meer dan een helpende hand”, zegt Mees, “want de aanvraag is echt veel gemakkelijker dan de Keniaanse visumaanvraag van voorheen.” 

Dus ook al lijken de aanvragen op elkaar, de eTA is een stuk simpeler om aan te vragen. “We kregen voorheen af en toe de stuipen van de visumaanvraag”, geeft Mees eerlijk toe. “Dan hadden we bijvoorbeeld klanten die op het vliegveld aankwamen met alleen een betaalbewijs in plaats van een visum. En dat was ook verwarrend, want je kreeg dat betaalbewijs direct na de aanvraag, zonder dat duidelijk werd vermeld wanneer dan het visum zou volgen. En dat kon weken op zich laten wachten.” 

Dat leidde to complicaties. “Soms moesten mensen terug naar huis, en moesten we de hele safari opnieuw plannen.” Hij verwacht dat dit soort problemen nu verleden tijd zijn. “De eTA wordt veel sneller goedgekeurd, wat de kans op dit soort situaties enorm verkleint.”

Klanten die bij ons een safari boeken, ontvangen altijd een PDF die hen stap voor stap door de aanvraagprocedure leidt, vertelt Mees Overdevest, directeur van Afrika Safari. Toch gaat het niet altijd goed. “Een tijdje terug hadden we een klant die dacht het visum op zak te hebben, maar hij bleek het betalingsbewijs bij zich te hebben”, herinnert Mees zich. “En dat is inderdaad verwarrend bij de aanvraag – na het indienen krijg je namelijk een bewijs van betaling, maar geen bericht dat aangeeft hoe of wanneer je het visum zelf krijgt.”

“Onze instructies geven nu aan dat je na de aanvraag in de gaten moet houden of je visum is toegewezen. Er is een speciale website waar je dat kunt zien. Als het dan is toegewezen, moet je het visum op weer een andere website downloaden.” Overdevest geeft toe dat dit omslachtig is en dat de hele procedure redelijk wat ruimte voor fouten overlaat. “Maar het is echt belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Deze ene klant kwam het land niet binnen met zijn betalingsbewijs, en moest dus terug naar huis. We konden de hele safari opnieuw boeken. Het is maar één keer gebeurd, maar je wilt echt niet net die persoon zijn.”

Wees voorbereid

Dat gezegd hebbende, kan Afrika Safari nooit garanderen dat alles gladjes verloopt bij het aanvragen van de nieuwe eTA. Mees raadt aan om altijd contact op te nemen met één van onze reisconsulenten als er iets onduidelijk is bij de aanvraag, zodat zij kunnen adviseren wat in te vullen.
Hij benadrukt echter het belang van een goede voorbereiding. “Zorg ten eerste dat je weet wat je in moet vullen voordat je online gaat”, zegt hij. “Dat is terug te vinden in onze handleiding. Zorg er daarnaast voor dat je foto’s kleiner zijn dan 10 MB, en dat je het Travel Confirmation Document bij de hand houdt. Dit krijg je van ons via de mail, en het toont alle hotelreserveringen. Je moet dit document toevoegen samen met de boekingsbevestiging voor de internationale vliegtickets.”
Hij sluit af: “Deze eTA is een enorme verbetering, vooral als je met meerdere mensen reist. Het enige nadeel is dat kinderen nu ook een eTA moeten aanvragen en betalen, terwijl ze voorheen zonder visum het land bin

 

Tips bij het aanvragen

  • Begin op tijd! We adviseren om de aanvraag tenminste twee weken voor vertrek te doen. 
  • Doe de aanvraag alleen via de officiële eTA-website van de Keniaanse overheid. 
  • Lees de instructies in onze handleiding zorgvuldig door voor je online gaat. 
  • Mensen die samen reizen kunnen een groepsaanvraag doen (tot 9 mensen per aanvraag), wat een hoop tijd scheelt. Toch krijg iedereen een eigen eTA. 
  • Let op dat ook kinderen (ongeacht leeftijd) een eTA moeten aanvragen. 
  • Gebruik een online vertaalprogramma indien nodig, want de aanvraag gebeurt in het Engels. 
  • Bij twijfel: vraag onze reisconsulenten om advies!
Deel dit artikel:

Laat je droomreis werkelijkheid worden met Afrika Safari

5/5
5/5

Creëer jouw eigen reis

Bij Afrika Safari kun je je reis aanpassen aan je voorkeuren. Onze voorbeeldroutes zijn aanpasbaar en onze specialisten werken met jou samen om jouw droomreis te creëren!

Vraag een reisvoorstel aan

Gerelateerd

Je reis op maat laten samenstellen?

Ontvang een vrijblijvende offerte

Stel nu jouw droomreis samen
Bootsafari Lake Nakuru Kenia

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 700 212
Jeep van Afrika Safari