Background mask

Cadeaus uitdelen tijdens de safari? Dit zijn onze tips!

Regelmatig als klanten bijna op vakantie gaan, krijgen we de vraag of ze iets mee kunnen brengen voor mensen in Kenia. Ze beseffen dat het leven van Kenianen niet altijd even makkelijk is en voelen de behoefte om op een positieve manier iets bij te dragen. De vraag is dan – wat breng je mee?

Laten we voorop stellen dat het leven van veel Kenianen inderdaad niet altijd even makkelijk is, en dat wij daarom altijd blij zijn met dit soort vragen. Armoede en tekort aan elektriciteit, schoon drinkwater, goede gezondheidszorg en goede scholen maken dat het leven in dit land op de evenaar veel uitdagingen kent. En natuurlijk zijn dit geen omstandigheden die je even snel verandert door wat cadeautjes mee te nemen. Het enige wat je als toerist op safari kunt doen, is hopen dat je het dagelijks leven van een paar mensen tijdelijk net wat makkelijker of leuker maakt. Toch? Maar zelfs dan, je wil ook niet allerlei spullen in je koffer stoppen die je misschien in Kenia ook kunt kopen. Of terwijl allerlei (kleine) organisaties al in van alles voorzien, omdat ze nu eenmaal beter weten wat er nodig is dan mensen die voor de eerste keer op vakantie naar Kenia gaan.

Twee vragen

Wat dan? Vaak raden we onze klanten aan om twee vragen te beantwoorden voor ze hun koffers volgooien met cadeaus. Ten eerste, wat is je doel? Wil je contact met gewone mensen hier in Kenia, of zou het ook een goed gevoel geven om een kleine stichting ter plekke te steunen met een donatie? En als je dan kiest voor contact met mensen – neem je je cadeaus dan mee uit Nederland, of koop je ze liever in Kenia?

Een goed antwoord op bovenstaande vragen bestaat niet. Sommige van onze medewerkers vinden het beter om te doneren aan betrouwbare goede doelen dan om cadeaus mee te nemen. De betreffende goede doelen weten immers het beste wat mensen nodig hebben en hoe ze de juiste middelen bij de juiste mensen kunnen krijgen. Maar volgens onze gids James heeft het zelf uitdelen van speelgoed of schoolspullen ook zo zijn voordelen: ‘Zeker als je dit uitdeelt in dorpen rondom de nationale parken. Je creëert dan een positief beeld bij de dorpelingen. Die zien dan dat wonen naast een nationaal park zo zijn voordelen heeft, en voelen het positieve effect van toerisme dus direct in hun eigen leven.’

De trieste realiteit is namelijk dat safari-jeeps vaak op hoge snelheid door de dorpen rijden. Volgepakt met dure apparatuur en voornamelijk blanke mensen die de dorpelingen langs de weg amper een blik waardig gunnen. Als plaatselijke Keniaan wonend in een huisje van klei, is het dan makkelijk een hekel aan toeristen te krijgen. ‘Maar als toeristen de tijd nemen, hun cadeaus uitdelen en gewoon met mensen praten, dan neemt dat veel van de wrevel weg. Wat op zijn beurt weer goed is voor de toeristenindustrie, en dus voor de bescherming van de dieren in de nationale parken.’

Plaatselijke initiatieven

Dat gezegd hebbende, zijn er veel plaatselijke initiatieven die mensen op een constructieve manier ondersteunen. Onder aan dit verhaal noemen we een paar van bij ons bekende stichtingen die je eventueel kunt steunen. Vaak zijn deze kleine organisaties in staat een verschil te maken in het leven van gewone mensen, door bijvoorbeeld plaatselijke scholen of ziekenhuizen te steunen, of door individuele leerlingen met het schoolgeld voor particuliere scholen te helpen.

Maar geld geven aan een stichting blijft natuurlijk anders dan zelf iets uitdelen. In het laatste geval ga je een verbinding aan met mensen en leer je de Keniaanse cultuur van dichtbij kennen. Dan blijft de vraag of het misschien slimmer is om spullen in Kenia te kopen na aankomst, en zo de plaatselijke economie te ondersteunen. Onze gids Anthony is het daar niet mee eens: ‘Cadeaus uit Europa of de Verenigde Staten zijn doorgaans gevarieerder en van betere kwaliteit. Ontvangers voelen zich vereerd als ze zulke cadeaus krijgen. Bovendien scheelt het in tijd als je de cadeaus meebrengt in plaats van ze hier te gaan kopen.’

Om een idee te krijgen van wat je mee kunt nemen, kun je een kijkje nemen op de website van Pack for a Purpose. Dit initiatief slaat een brug tussen plaatselijke hotels en toeristen die naar Kenia willen komen. De website geeft een lijst met organisaties en hotels, met daarbij de projecten die zij ondersteunen en wat daar nog voor nodig is. Sommige van deze hotels staan wellicht op jullie reisprogramma, waardoor je gericht spullen mee kunt nemen. Mocht dat niet zo zijn, dan hebben we hieronder een lijst samengesteld van spullen die altijd van pas komen.

Schoolbenodigdheden

De meeste kinderen hebben een tekort aan schoolbenodigdheden. Schriften, potloden, pennen, gummen, linialen en puntenslijpers zijn hard nodig en snel verloren in de chaos van alledag. Daarnaast hebben veel kinderen zelden kleurpotloden, kleurboeken, krijtjes, klei of verf. Die zijn op school niet nodig (!), maar de kinderen zelf, gemeenschapshuizen en kleine stichtingen die met kinderen werken zijn er altijd blij mee.

Speelgoed

Speelgoed is altijd populair en relatief makkelijk mee te nemen. Ballen zijn altijd gewenst. Goede, stevige voetballen voor jongens en/ of grotere kinderen en kleinere (tennis-)ballen voor kleinere kids. Meiden spelen met kleinere ballen bovendien vaak een spel waarbij ze elkaar af moeten gooien. Springtouwen zijn ook gewild in dorpen, net als eerdergenoemde kleurboeken, kleurpotloden en krijtjes. Maar ook knuffels en kleine autootjes zijn populair. Ballonnen raden we af, want vooral in dorpen vlakbij de nationale parken laat dit plastic achter waar dieren op kunnen stikken. 

Praktische cadeaus

Denk aan (zak)lampen met zonnepanelen, mobiele telefoons (al dan niet smart) en bluetooth radio’s en luidsprekers (op zonne-energie). Houd wel in de gaten dat het uitdelen van dit soort cadeaus een uitdaging kan zijn, ook al zijn deze spullen vaak hard nodig en erg praktisch. Iedereen wil ze hebben. Dus overleg van tevoren met de gids hoe jullie deze spullen het best uit kunnen delen. Hij kan ervoor zorgen dat ze eerlijk verdeeld worden, en bij de juiste mensen terechtkomen. 

Kleren

Over het algemeen is het in Kenia redelijk makkelijk om goedkope kleding te vinden (tweede- tot tiendehands), maar kleding gaat zelden lang mee. Stof, zand, vies water of gebrek aan water en zeep zorgen ervoor dat kleding snel verslijt. Om die reden dragen kinderen vaak oude kleren met gaten erin als ze buiten spelen – het zou onmogelijk zijn hun kleren schoon te houden. Alleen bij speciale gelegenheden zorgen mensen ervoor dat ze mooie, gave kleding dragen, waarvan ze vaak één set per jaar kopen. Houd dit in gedachte als je kleren meeneemt om uit te delen. Mensen zijn er zeker blij mee, maar dragen ze misschien alleen bij speciale gelegenheden… of verslijten ze binnen no-time. Dat terzijde zijn schoolschoenen (zwart) en rugtassen altijd gewild.

Conclusie

Concluderend gaat onze voorkeur uit naar een donatie aan een plaatselijk goed doel, zoals je in het lijstje hieronder vindt. Deze organisaties doen goed werk en weten een verschil te maken in het dagelijks leven van mensen die dit nodig hebben. Niet alleen door de spullen te geven, maar juist ook door kennis over te dragen en mensen praktisch te scholen.
Aan de andere kant kweken cadeaus veel goodwill en wordt iedereen er altijd blij van. Mocht je besluiten cadeaus mee te nemen, check dan eerst de Pack-for-a-Purpose-website, voor het geval één van jullie hotels erop staat met een mooi project. Vergeet bovendien niet te controleren wat je officieel in de bagage mee mag nemen aan cadeaus, en overleg met de gids hoe en waar je wat gaat uitdelen. Onze gidsen hebben vaak een goed netwerk en weten waar cadeaus nodig zijn en gewaardeerd worden. En ze vinden het altijd fijn om te helpen!

En oh, mocht het nou zo zijn dat je niks hebt meegenomen, maar ter plekke toch het gevoel krijgt dat je iets wilt delen met mensen – koop dan fruit! Fruit is overal te koop en vooral kinderen zijn er altijd blij mee.

Kleine goede doelen om te steunen:

Deel dit artikel:

Laat je droomreis werkelijkheid worden met Afrika Safari

5/5
5/5

Creëer jouw eigen reis

Bij Afrika Safari kun je je reis aanpassen aan je voorkeuren. Onze voorbeeldroutes zijn aanpasbaar en onze specialisten werken met jou samen om jouw droomreis te creëren!

Vraag een reisvoorstel aan

Gerelateerd

Een visum / eTA aanvragen – do’s and don’ts!

Als je eenmaal een safari in Kenia hebt geboekt, moet je wel zeker zijn dat je ook het land in komt. Gelukkig is dat nu een stuk makkelijker, want sinds januari 2024 is Kenia officieel visumvrij.  In plaats daarvan moeten bezoekers een zogenoemd electronische reisauthorisatie aanvragen (electronic Travel Authorisation of eTA). Dit lijkt op het […]

Lees verder

Je reis op maat laten samenstellen?

Ontvang een vrijblijvende offerte

Stel nu jouw droomreis samen
Bootsafari Lake Nakuru Kenia

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 700 212
Jeep van Afrika Safari