Background mask

De beste plaatsen om te bezoeken in Oeganda – De Ultieme Reisgids

Oeganda, ook wel de “Parel van Afrika” genoemd, biedt adembenemende landschappen, een diversiteit aan wilde dieren en een rijke cultuur. Maar wat zijn dan DE beste plaatsen in Oeganda om heen te gaan? Hoewel dat zeker geen makkelijke vraag is, hebben we wel het antwoord!

Om op onze lijst van must-visit bezienswaardigheden van Oeganda te komen, moeten de plaatsen voldoen aan strenge eisen: hoe hoger de wow-factor, hoe hoger het getal op de “Funometer”. Maar ook de mate van authenticiteit van een lokale ervaring bepaalt welke plaatsen in onze must-see selectie worden opgenomen.

Leun dus rustig achterover in de wetenschap dat we de beste en leukste plaatsen voor je op een rijtje hebben gezien, zodat je geen enkele must-see attractie in Oeganda hoeft te missen.

Laten we snel kijken naar de beste plekken die onze ultieme reisgids in Oeganda hebben gehaald 😉

Bwindi Wonderland: Waar gorilla’s heersen over de jungle

Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe is het om door een dicht regenwoud te lopen, op zoek naar berggorilla’s? Dan is het Bwindi Impenetrable National Park dé plek om geen te gaan. Want het park, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, biedt precies die ervaring.

Bwindi staat bekend om zijn dichte en oeroude regenwoud. Men vermoedt dat het bos zo oud is, dat het zelfs de laatste ijstijd heeft overleefd! Bezoek je dit park, dan raden we je aan om een gorilla-trekking maken, met de unieke en zeldzame kans om deze majestueuze primaten in hun natuurlijke habitat te observeren. WAT ZEG JE?

Als thuisbasis van bijna de helft van de populatie berggorilla’s ter wereld heb je in Bwindi Impenetrable National Park een ongeëvenaarde kans om gorilla’s van dichtbij te observeren 👀. En alsof dat nog niet genoeg is, leven er in het gebied nog vele andere dieren. Met meer dan 350 vogelsoorten, 200 vlindersoorten en een breed scala aan unieke flora en fauna, zul je van begin tot eind onder de indruk zijn van de biodiversiteit van het park. Het weelderige, groene landschap draagt bovendien bij aan de magische ervaring van de gorillatrekking. Een echte kennismaking met de wildernis van Oeganda!

Wie is de baas van het oerwoud van Bwindi Impenetrable National Park? Precies: de gorilla!

Op zoek naar iets met een koninklijk tintje? Trek er dan op uit in het Queen Elizabeth National Park waar een andere ontmoeting op je wacht…

Wilde ontmoetingen in het majestueuze Queen Elizabeth Park

Waarom het Queen Elizabeth National Park een must is voor natuurliefhebbers? Dit uitgestrekte park, dat uit savannes, bossen en wetlands bestaat, heeft een ongelooflijke biodiversiteit. Het is bovendien een van de weinige plekken ter wereld waar je boomklimmende leeuwen kunt zien. Deze unieke leeuwen, vaak te vinden in de Ishasha-sector van het park, staan bekend om dit ongewone gedrag. Men vermoedt dat de leeuwen in de takken van de bomen klimmen om de hitte én de bijtende insecten op de grond te vermijden. Bovendien kunnen ze hierdoor ook hun prooi beter in de gaten houden.

Tijdens een gamedrive in Queen Elizabeth National Park kun je ook olifanten, nijlpaarden en nog veel meer wilde dieren spotten. Je vraagt je af wie hier echt de kroon draagt!

Het Kazinga-kanaal van het park herbergt één van ’s werelds grootste populaties nijlpaarden, waardoor een bootsafari in Queen Elizabeth National Park een onvergetelijk avontuur is.

Over nijlpaarden gesproken…

Hippo grazing in the green grass, elephants in the background

Murchison Falls: Net als de Niagara Falls, maar dan met nijlpaarden

Heb je ooit de kracht van de rivier de Nijl van dichtbij gezien? Dit natuurverschijnsel is er eentje om nooit te vergeten en verdient daarom een plekje in onze Ultieme Reisgids van beste plaatsen in Oeganda.

In het Murchison Falls National Park wurmt de Nijl zich door een smalle kloof, voordat het water met een enorme kracht 43 meter de diepte instort. Deze majestueuze waterval is een van de krachtigste ter wereld en ontleent zijn naam aan het hele park. Het is vergelijkbaar met de Niagara Falls, maar Murchison Falls heeft dan wel nijlpaarden! 😉

Bezoekers kunnen de ontzagwekkende aanblik van de watervallen van dichtbij ervaren door een boottocht over de Nijl te maken. Maar het is ook mogelijk om naar de top van de watervallen te wandelen, waar je wordt getrakteerd op een panoramisch uitzicht op het omringende landschap. In beide gevallen kun je dit indrukwekkende schouwspel van dichtbij ervaren.

Murchison Falls National Park biedt daarnaast spannende gamedrives en serene boottochten. Met meer dan 450 vogelsoorten biedt het park bovendien uitstekende mogelijkheden om vogels te spotten. De dramatische landschappen en de overvloedige flora en fauna van Murchison Falls maken dit park dus tot één van de  topbestemmingen in Oeganda.

Kibale: Waar de chimpansee leeft en het avontuur op je wacht

Kibale National Park wordt ook wel de “primatenhoofdstad van de wereld” genoemd. Waarom? Omdat het park niet alleen de hoogste concentratie primaten ter wereld heeft, maar er ook maar liefst 13 verschillende soorten apen leven.

De grote concentratie apen, waaronder de beroemde chimpansee, zorgt ervoor dat je in Kibale een bijzondere activiteit kunt ondernemen en wel een onvergetelijke chimpansee trekking.  De diverse landschappen van het park, variërend van tropisch regenwoud tot bos en savanne, vormen het ideale leefgebied voor de primaten. En voor alle 12 andere apensoorten natuurlijk!

Het observeren de intelligente chimpansee in hun natuurlijke habitat is voor veel bezoekers een hoogtepunt, misschien wel HET hoogtepunt tijdens hun reis in Oeganda.

Het gevarieerde ecosysteem van het nationale park ondersteunt een verscheidenheid aan wilde dieren en vogelsoorten, wat een bezoek aan Kibale een rijke en meeslepende natuurervaring maakt. En dat alles in één park!

Chimpanzee looking up surrounded by green leaves

Lake Victoria: Het geheim van het grootste meer van Afrika onthuld

Het Victoriameer is niet alleen het grootste meer van Afrika, het is ook het op één na grootste zoetwatermeer ter wereld. Maar waar haalt dit indrukwekkende en wereldberoemde meer haar water vandaan? Van niets en niemand minder dan de Nijl, de langste rivier ter wereld.

Lake Victoria is erg belangrijk voor de bloeiende visserij, waarbij tilapia en nijlbaars de meeste gevangen vissoorten zijn. Daarnaast heeft het meer een uniek en zeer divers ecosysteem, met onder andere enkele honderden soorten cichliden, waarvan er vele nergens anders ter wereld voorkomen… blub blub.

Het beroemde meer heeft een lange kustlijn die tot aan Kenia en Tanzania rijkt, waardoor het een cruciale rol speelt in het levensonderhoud van miljoenen mensen. Het Victoriameer dient ook als toegangspoort tot het Oegandese stadje Jinja, de plek waar de Nijl ontspringt.

Jinja’s spannende watersporten, waaronder wildwater rafting en bungeejumpen, dragen bij aan de aantrekkingskracht van een bezoek aan het grootste meer van Afrika. Maar daarover later meer…

Lake victoria uganda blue sky

Kampala: Het hart van Oeganda

Natuur en wilde dieren zijn niet alles wat Oeganda te bieden heeft. Wat dacht je van Kampala, de bruisende hoofdstad van het land? Tijdens een bezoek aan deze verrassende plaats kom je nog meer te weten over de Oegandese geschiedenis en cultuur.

Met een bruisend nachtleven, een gevarieerde keuken en een scala aan culturele schatten, verwelkomt Kampala je met open armen. Gelegen aan de oevers van het Victoriameer ben je bovendien  niet ver van enkele prachtige nationale parken in de omgeving. Het is de perfecte plek om nieuwe eetgelegenheden uit te proberen, je dansschoenen aan te trekken en de moderne kant van Oeganda te verkennen.

Als het economische en politieke hart van Oeganda vormt Kampala de toegangspoort tot de natuurlijke schoonheid en culturele schatten van het land. En met musea, kathedralen en bruisende lokale markten heeft Kampala op cultureel gebied veel te bieden.

Een bijzonder cool feit over Kampala is dat het is gebouwd op zeven heuvels, net als Rome. Elke heuvel heeft zijn eigen unieke en historische bezienswaardigheden. Namirembe Hill is bijvoorbeeld de thuisbasis van  de Namirembe Cathedral, de oudste kerk van Oeganda, terwijl Rubaga Hill de indrukwekkende Rubaga Cathedral herbergt.

De gevarieerde eet- en uitgaansgelegenheden van Kampala geven een voorproefje van de energieke geest van de stad, waardoor de stad een uitstekende uitvalsbasis is om de rest van het land te verkennen.

Geef jezelf over aan Jinja: Waar het avontuur op elke hoek op je wacht 

Waarom wordt de stad Jinja beschouwd als de “Avonturenhoofdstad van Oost-Afrika”?

Jinja staat bekend als de bron van de rivier de Nijl en biedt een overvloed aan activiteiten voor wie op zoek is naar avontuur en sensatie. In Jinja draait het namelijk allemaal om activiteiten die je adrenaline een boost geven in landschappelijke schoonheid!

Wildwatervaren, kajakken, quadrijden en paardrijden zijn slechts enkele van de avonturen die je te wachten staan.

Jinja’s relaxte sfeer, charmante cafés en levendige kunstscene maken het ook een perfecte bestemming voor wie op zoek is naar cultuur en ontspanning. De schilderachtige omgeving van de stad, gecombineerd met de rijke koloniale geschiedenis en levendige lokale cultuur, maakt het een populaire bestemming voor zowel adrenalinejunkies, als mensen die willen genieten van de natuur aan de rivier.

Mgahinga Gorilla National Park: “Waar goud en zilver elkaar ontmoeten”

Mgahinga Gorilla National Park heeft het echt allemaal: zilverruggorilla’s, gouden apen en vulkanen. Niet voor niets zeggen we “Waar goud en zilver elkaar ontmoeten”. Volgens ons hoort het park dan ook tot de beste plaatsen in Oeganda om te bezoeken.

Wat maakt het park dan extra speciaal voor natuurliefhebbers?

  1. Je kunt tijdens een trektocht op zoek naar berggorilla’s!
  2. Je komt gouden apen tegen!
  3. Je ziet uitgedoofde vulkanen in een prachtig landschap!

gahinga is genesteld in het Virunga-vulkanengebergte in het zuidwesten van Oeganda. Het park staat bekend om zijn inspanningen om de bedreigde berggorilla’s te beschermen en is daarnaast de thuisbasis van de Nyakagezi-gorillagroep.

Naast dat je hier de gorilla in hun natuurlijk habitat kunt zien, staat het park ook bekend om zijn prachtige vulkanische landschappen. Mgahinga telt maar liefst drie uitgedoofde vulkanen: de Muhabura, Gahinga en Sabyinyo.

Dus trek je wandelschoenen aan, maak van de gelegenheid gebruik om door in vulkanische landschappen te wandelen en krijg ook nog eens allerlei wilde dieren te zien.

Over dieren in het wild gesproken…

Mgahinga volcano

Ziwa Rhino Sanctuary: Waar vriendelijke reuzen de show stelen

Niet iedereen kan zeggen ooit een neushoorns in het wild gezien te hebben. Maar misschien ben jij wel een van de gelukkigen. Tenminste, als je het Ziwa Rhino Sanctuary in Oeganda bezoekt 😊

In 2005 werd het Ziwa Rhino Sanctuary opgericht met als doel de neushoorn in het wild te herintroduceren in Oeganda. Deze imposante diersoort werd namelijk met uitsterven bedreigd, onder andere door stroperij. Door de vele inspanningen is dit particuliere reservaat er echter in geslaagd om het tij voor de neushoorn te keren. Het project en de successen die zijn behaald, benadrukken het belang van natuurbehoud en bieden een educatieve en inspirerende ervaring.

Ziwa Rhino Sanctuary, dat maar liefst 70 vierkante meter groot is, is de enige plek in Oeganda waar je zowel de zuidelijke als de noordelijke witte neushoorns in het wild kunt zien.

Hoeveel neushoorns kun je in 2024 tegenkomen in het reservaat? Maar liefst 22 stuks! Hoe? Met een begeleide wandelsafari door het heiligdom van deze reuzen! Ja, het is echt zo, je kunt deze prachtige wezens in het wild en van dichtbij observeren. Kippenvel gegarandeerd!

Oeganda: een topbestemming voor reizigers

De diverse landschappen, de rijke flora en fauna en de levendige cultuur van Oeganda maken dit Afrikaanse land een must voor reizigers van over de hele wereld. Van de adembenemende nationale parken zoals het Bwindi en de avontuurlijke activiteiten, tot het serene Victoriameer en de bruisende hoofdstad Kampala, Oeganda heeft voor elk wat wils.

Plan je bezoek aan deze topbestemmingen en ontdek waarom Oeganda met recht “de Parel van Afrika” wordt genoemd.

Door de beste en leukste plaatsen in Oeganda te bezoeken, krijg je nog meer waardering voor de natuurlijke en culturele schatten van het land en creëer je de meest onvergetelijke herinneringen. Oeganda is echt DE topbestemming voor avontuurlijke reizigers en natuurliefhebbers.

 

Deel dit artikel:

Laat je droomreis werkelijkheid worden met Afrika Safari

5/5
5/5

Creëer jouw eigen reis

Bij Afrika Safari kun je je reis aanpassen aan je voorkeuren. Onze voorbeeldroutes zijn aanpasbaar en onze specialisten werken met jou samen om jouw droomreis te creëren!

Vraag een reisvoorstel aan

Gerelateerd

Waar ligt Kenia?

Kenia is een prachtig land in Oost-Afrika en is de perfecte bestemming voor avontuurlijke reizigers die willen genieten van adembenemende landschappen, wilde dieren en een rijke cultuur. Maar waar ligt Kenia? Voordat je je koffers pakt en op reis gaat naar dit fascinerende land, is het belangrijk om meer te weten te komen over de […]

Lees verder

Welke taal spreken ze in Kenia?

Als je van plan bent om naar dit prachtige land te reizen, is het handig om te weten welke taal er wordt gesproken. Kenia is een prachtig land in Oost-Afrika dat bekend staat om zijn rijke cultuur, adembenemende landschappen en diverse wildlife. Wanneer je op zoek bent naar avontuurlijke safari’s, ontspannende stranden of interessante culturele […]

Lees verder

Je reis op maat laten samenstellen?

Ontvang een vrijblijvende offerte

Stel nu jouw droomreis samen
Bootsafari Lake Nakuru Kenia

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 700 212
Jeep van Afrika Safari