✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Afrika

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Bezoek een kralenfabriek

Kralen spelen een belangrijke rol in de cultuur van Kenia, met verschillende stammen die ze maken en gebruiken. De Kazuri Beads Factory (kralenfabriek) in Nairobi is om die reden de moeite van een bezoek waard. Hier werken driehonderd plaatselijke kralenmaaksters, in een fabriek die al sinds 1975 voor werkgelegenheid zorgt. De fabriek verkoopt haar sieraden over de hele wereld.

 

Belangrijke details

  • Vrije toegang + 116,- transfer kosten - Prijzen onder voorbehoud
  • 1 - 2 uur
Lijkt deze activiteit je leuk? Laat het ons weten, we helpen je graag verder!

Aanvullende informatie

De Maasai, Turkana en Samburu staan wereldwijd bekend om hun overdadige kralenversieringen. Ze dragen ze op hun hoofd en rond de nek, armen en voeten om daarmee allerlei betekenissen uit te dragen. Voor vrouwen van de Turkana is het bijvoorbeeld zo goed als onmogelijk een huwelijkskandidaat te vinden zonder een veelvoud aan kralenkettingen rondom de nek.

Oorspronkelijk werden de kralen gemaakt van klei, bot, eierschaal van struisvogeleieren (de oudste soort kralen) of aluminium. Zowel mannen als vrouwen dragen de kralen, die verschillende boodschappen uitdragen. Kralen kunnen aangeven of iemand getrouwd is, hoe gezond ze zijn of hoeveel kinderen ze hebben. Als een vrouw bijvoorbeeld vooral jongens heeft, zal ze veel oorbellen dragen. Verschillende kleuren hebben verschillende betekenissen (blauw staat voor de lucht, rood staat voor bloed) en de sieraden reflecteren iemands schoonheid, kracht en sociale status. Als een Maasai krijger een andere krijger doodt, zal hij daarna een speciale armband dragen.

De Kazuri Beads Factory (kazuri betekent klein en mooi in het Swahili) in Nairobi bouwde voort op deze traditie toen ze in de jaren zeventig begonnen met het maken van keramische kralen. Alle kralen worden hier door plaatselijke kralenmaaksters met de hand gemaakt en dan geregen tot elegante sieraden in allerlei kleuren en vormen. De fabriek begon met twee vrouwen, maar vandaag de dag werken er driehonderd vrouwen die hiermee een inkomen voor hun gezin creeeren. De kralen worden geexporteerd naar twintig verschillende landen.

Met een bezoek ondersteun je dit mooie project. Tijdens de rondleiding van ongeveer een uur loop je met een gids door de fabriek en zie je hoe de kralen gemaakt worden.

 

Nairobi

Kazuri Beads Factory