✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Afrika

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Bezoek aan het Kaya Kinondowoud

Het Kinondowoud is een heilig bos of kaya van de Digo stam in Kinondo, het uiterste zuiden van Diani. Bezoek dit kleine bos en ervaar een wandeling, historische reis en culturele ervaring in een. Zoek je weg tussen kriskras groeiende wortels en stukken oeroud koraal, terwijl de gids de verschillende traditionele medicijnplanten aanwijst. Of omhels een van de oeroude bomen en draag zo je angsten en zorgen over.

Belangrijke details

  • 37,- per persoon - Prijzen onder voorbehoud
  • 2 uur
Lijkt deze activiteit je leuk? Laat het ons weten, we helpen je graag verder!

Aanvullende informatie

Voordat je het Kaya Kinondowoud ingaat, moet je hoedjes en petten afdoen, een zwarte sarong omslaan en… beloven niemand te zoenen in het bos!

Vervolgens ga je met een gids het bos in. Hij vertelt onder andere over de betekenis van een aantal van de 187 plantensoorten hier. Zo staat er een puistenboom (een bekend middel tegen acne), een zogenaamde viagraboom (werking welbekend) en een palmboom die 1050 jaar oud zou zijn. Dit alles afgewisseld met gigantische lianen (proberen!) en kronkelende vijgenbomen overal.

Zeshonderd jaar oud
Hoewel oorspronkelijk bedoeld als heilig bos en een manier om met voorouders te communiceren, biedt de kaya meer. Je vindt hier ook ecosystemen die op andere plekken allang niet meer bestaan. Kaya Kinondo heeft vijf plantsoorten die waarschijnlijk alleen hier voorkomen en 140 beschermde boomsoorten op een oppervlak van dertig hectare – de grootte van een moderne woonwijk.

Zeshonderd jaar geleden kwamen de eerste leden van Mijikenda-stam naar Kenia vanuit Singwava, hun half legendarische thuisland in het zuiden van Somalie. Ze begonnen het bos te vereren, waardoor nu veel bomen hier tenminste zeshonderd jaar oud zijn. Het kappen van bomen of planten is strikt verboden in de kaya – bezoekers mogen nog geen takje of blaadje mee het bos uitnemen. Wie het bos ingaat, voelt raar genoeg ook letterlijk dat dit bos echt heel oud is.

Hallucinaties
Het belangrijkste doel van de kaya was om het dorp te beschermen dat midden in de kaya op een grote open plek lag. Om hier te komen had je kennis van bepaalde rituelen nodig en moest je door heilige concentrische cirkels rondom het dorp. Heilige talismannen en spreuken veroorzaakten hallucinaties die vijanden in de war moesten brengen.

De kaya verloren in de jaren veertig hun betekenis en de Mijikenda verlieten de dorpen. Conservatieve stromen van de islam en het christendom hebben de waarde van de kaya voor de Mijikenda verder verminderd. Maar omdat ze een beschermde status hebben op Unesco’s erfgoedlijst zullen ze hopelijk bewaard blijven voor toekomstige bezoekers. De kaya bestaan al zeshonderd jaar. Met een beetje geluk zal de wind hier nog lang door de takken blijven waaien.

Fooien voor de gids worden gewaardeerd.

Diani Beach

Zuidkust