Background mask

Fooi in Kenia: Hoeveel geef je tijdens de safari

Wij zijn wellicht bevooroordeeld, maar naar onze bescheiden mening zijn de Kenianen geweldig.

De meeste van onze reizigers zijn weg van hun gids en vinden het personeel in de accommodaties onderweg super. Vrijwel iedereen is vriendelijk, grappig, open, warm en vooral ook heel erg behulpzaam.

Dus als je dan op safari gaat, beloon je mensen graag met een fooi. De vraag is alleen; wat is redelijk?

KLEINE FOOIEN KENIA

Kleinere fooien geef je meestal aan personeel in de accommodaties waar je overnacht. Zo zal je misschien iets willen geven aan degene die je bagage draagt bij aankomst, of aan die toffe ober in het restaurant. Het is heel normaal om dit te doen, en bedragen als 1 – 5 USD per persoon of 100 – 1000 Keniaanse shilling worden erg op prijs gesteld. Je kunt ook een fooi achterlaten voor de hele lodge, in een fooienpot die veel hotels bij de receptie hebben staan. Denk dan aan 5 -10 USD of 1000 – 1500 Keniaanse shilling per nacht.  

Het is slim om hiervoor een aantal losse dollarbiljetten bij te hebben, of wat Keniaans papiergeld.

FOOI VOOR DE GIDS/ CHAUFFEUR

Wij waarderen het als ook de gids/ chauffeur een fooi krijgt aan het einde van de safari. Als richtlijn kan je daarvoor 10 USD per dag per persoon in de groep aanhouden, voor de duur van de safari. 

Dit betekent dat als je met vier mensen meerdere dagen op safari gaat, het fooibedrag voor de gids op kan lopen tot een paar honderd euro. Dat lijkt veel geld, maar het is goed om te beseffen dat de gids tijdens de safari dag en nacht beschikbaar is en echt alles voor jullie regelt.  

FOOIEN TIJDENS MOUNT KENYA BEKLIMMINGEN

Als je Mount Kenya gaat beklimmen, ga je met een team van gidsen, dragers en koks de berg op. Fooien zijn goede motivators en leuke extra’s boven op hun inkomen. En omdat ze tijdens de beklimming dag en nacht bij je zijn, laat een fooi ook zien hoeveel waardering je hebt voor hun goede zorgen. Een groep klimmers geeft over het algemeen 15 USD per dag aan de hoofdgids, 10 USD per dag aan de hulpgids, 10 USD per dag aan de kok, 8 USD per dag aan de dragers – voor de duur van de klim. 

Houd wel in gedachten dat er per beklimming 3 tot 6 mensen aan personeel meegaan, afhankelijk van welke route je klimt en hoeveel bagage mee de berg op moet. Dit betekent dat een fooibedrag op kan lopen tot zo’n 300 dollar per klim. Ook dit lijkt veel, maar deze mensen zijn je gids op de berg, houden je gezondheid in de gaten, dragen al je bagage en maken het meest lekkere eten voor je klaar onder best wel lastige omstandigheden.

FOOI GEVEN – JE BESLIST ZELF

We gaan ervan uit dat jullie safari of beklimming zo geweldig is dat je maar wat graag de gidsen of dragers aan het eind een fooi geeft. Maar weet – niks is verplicht! 

Als het puntje bij paaltje komt, verdienen onze gidsen een goed salaris en is de fooi een fijne bijkomstigheid. Het zijn appeltjes voor de dorst en een manier om de uitgebreide familie te steunen, met nog steeds vrij veel armoede en weinig sociale zekerheid in Kenia. 

Bekijk ook onze blog: Safari Kenia kosten

Deel dit artikel:

Laat je droomreis werkelijkheid worden met Afrika Safari

5/5
5/5

Creëer jouw eigen reis

Bij Afrika Safari kun je je reis aanpassen aan je voorkeuren. Onze voorbeeldroutes zijn aanpasbaar en onze specialisten werken met jou samen om jouw droomreis te creëren!

Vraag een reisvoorstel aan

Gerelateerd

wilde dieren spotten in Oeganda

Welke dieren kan ik zien in Oeganda?

Oeganda is een fascinerende bestemming die bekend staat om haar weelderige landschappen, levendige cultuur en de diversiteit aan wilde dieren. Van de serene wateren van het Victoriameer tot aan de mistige hooglanden van het Rwenzori-gebergte, Oeganda bied een rijkdom aan natuurlijke wonderen en onvergetelijke ervaringen. Sterker nog, Oeganda staat bekend als één van de beste […]

Lees verder
Oeganda cultuur en natuur

De beste plaatsen om te bezoeken in Oeganda – De Ultieme Reisgids

Oeganda, ook wel de “Parel van Afrika” genoemd, biedt adembenemende landschappen, een diversiteit aan wilde dieren en een rijke cultuur. Maar wat zijn dan DE beste plaatsen in Oeganda om heen te gaan? Hoewel dat zeker geen makkelijke vraag is, hebben we wel het antwoord! Om op onze lijst van must-visit bezienswaardigheden van Oeganda te […]

Lees verder

Je reis op maat laten samenstellen?

Ontvang een vrijblijvende offerte

Stel nu jouw droomreis samen
Bootsafari Lake Nakuru Kenia

Praat met een expert

Onze specialisten staan voor je klaar

+31 174 700 212
Jeep van Afrika Safari