Het Karoo National Park is 750 vierkante kilometer pure, ruige charme, gelegen in het zuidwesten van het land in de halfwoestijn van een enorm droog gebied dat de Grote Karoo wordt genoemd. Hier steelt de adembenemende geologie de show – met eeuwenoude rotsformaties en uitgestrekte vlaktes voelt het alsof je in een natuurlijke tijdcapsule bent gestapt. De rotsen in het park zijn opgebouwd uit lagen rode moddersteen en zandsteen en zitten vol met oude fossielen die maar liefst 250 miljoen jaar oud zijn (lang voordat dinosaurussen op aarde rondliepen!). En omdat het park een echte ‘roofvogel-hotspot’ is met wel 23 soorten roofvogels, is de Jurassic Park-achtergrond compleet!
Ooit was het Karoo National Park slechts een pitstop voor roadtrippers, maar nu is het uitgegroeid tot een bestemming op zich. Of je nu houdt van mountainbiken, begeleide natuurwandelingen of spannende game drives, dit park biedt genoeg redenen om langer te blijven en zijn woeste karakter te ontdekken. Het prachtige landschap is slechts een deel van het pakket! Naast een grote (hoewel niet helemaal Big Five) aanwezigheid van herbivore reuzen en gemakkelijke wildobservaties, is Karoo National Park beroemd om zijn grote populatie Verreaux’s arenden en vele andere soorten vogels met scherpe snavels. Geloof ons, deze stop wil je niet overhaasten!
De (reuze-) Grote Karoo
De Grote Karoo is een uitgestrekt en meedogenloos landschap waarvan het Karoo National Park slechts een klein deel is. De Karoo is het grootste ecosysteem van Zuid-Afrika en herbergt een fascinerend divers planten- en dierenleven, dat zich helemaal heeft aangepast om in deze barre omstandigheden te kunnen overleven. Het beslaat bijna 40% van het landoppervlak van Zuid-Afrika en strekt zich uit over vier van de negen provincies van het land! De Zuid-Afrikaanse Karoo is een biologisch afgescheiden ‘land’ dat zich uitstrekt over 400.000 vierkante kilometer en daarmee iets groter is dan Duitsland.
Land van Dorst en Fossielen
Karoo is naar verluid een Khoi woord dat ‘Land van Dorst’ betekent. De unieke kenmerken van dit ‘dorstige’, woestijnachtige droge land trekken toeristen, onderzoekers en wetenschappers aan van over de hele wereld. Maar ook de fascinerende geologie van de Grote Karoo komt nergens beter tot zijn recht dan in het Karoo National Park. Veel van de fossielen zijn te vinden in de sedimentaire gesteenten die hier 25 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Als je het fossielenpad in het park bewandelt, leer je er alles over!
Survival of the Toughest
Door de schaarse vegetatie op het dorre land is het gemakkelijk om wild te spotten in Karoo National Park. Grote herbivoren zoals rood hartebeest, eland, zebra, kudu, klipspringer en springbok worden hier regelmatig gezien. Alles bij elkaar zijn er vandaag 66 verschillende zoogdiersoorten in het park te vinden, waarvan er een aantal (zoals de zwarte neushoorn en buffel) opnieuw zijn geïntroduceerd nadat de historische populaties met uitsterven waren bedreigd. Het Karoo National Park herbergt ook 59 verschillende soorten reptielen (waaronder 6 verschillende schildpadden en 35 hagedissensoorten) en minstens 200 vogelsoorten. Het park staat bekend om zijn grote populatie Verreaux’s arenden en wordt beschouwd als een hotspot voor roofvogels.
Activiteiten in Karoo National Park
- Game drives overdag en ’s nachts
- Fossielenpad (een 400 m lang pad dat de geologie en paleontologie van de Grote Karoo uitbeeldt)
- Bird watching
- Begeleide natuurwandelingen (met heel veel informatie over het unieke Karoo ecosysteem)
- Single-track mountainbike tochten
Zo kom je er
Het park ligt op 12 kilometer van de dichtstbijzijnde stad Beaufort West in de Westkaap. Kaapstad ligt ongeveer 500 kilometer of zes uur rijden ten zuiden van het park, terwijl Johannesburg ongeveer 1000 kilometer ten noorden van het park ligt. De dichtstbijzijnde binnenlandse luchthaven is in George, op 300 kilometer van het park.
Klimaat
In het Karoo National Park valt gemiddeld zo’n 200 mm regen per jaar. De regenval in de zomer komt meestal in de vorm van onweersbuien of koudefronten vanaf de Kaap. De winters zijn ijzig koud, met temperaturen onder 0 en sneeuw op de bergtoppen. De zomers zijn heet, met temperaturen die oplopen tot boven de 40 graden Celsius.
Beste tijd om Karoo National Park te bezoeken
Winterdagen zijn zonnig, maar ’s nachts kan de temperatuur dalen tot -5°C, dus pak de juiste kleding in als je tussen juni en augustus komt. De ideale tijd om te reizen is van maart tot oktober, wanneer je de verzengende zomerhitte vermijdt (december tot februari kan broeierig heet zijn). De lente, vooral in september en oktober, heeft zo zijn eigen charme doordat grote delen van de droge Karoo dan veranderen in een kleurrijke zee van wilde bloemen.
Algemene info
Het Karoo National Park, gelegen in de Westkaap van Zuid-Afrika, is een must voor natuurliefhebbers en geologen. Deze 750 vierkante kilometer grote halfwoestijn maakt deel uit van het ecosysteem van de Grote Karoo en is wereldberoemd om zijn prachtige rotsformaties en rijke fossiele geschiedenis, die 250 miljoen jaar teruggaat. De unieke kenmerken van de droge gebieden van de Karoo, de adembenemende landschappen en de diverse wilde dieren zullen je versteld doen staan.
Meest voorkomende dieren
- Springbok
- Gemsbok
- Zwarte gnoe
- Kaapse bergzebra
- Rood hartebeest
- Zwarte neushoorn
- Eland
- Kudu
- Klipspringer
- Struisvogel
- Schildpad
- Verreaux’s arend
- Dwergarend
- Baviaan
- Vervet aap
Feiten over Karoo National Park
- Gelegen in de Westkaap (de meest zuidelijke provincie van Zuid-Afrika)
- Opgericht in 1979
- 750 vierkante kilometer groot
- Rijke geologie en fossiele geschiedenis
- 66 zoogdiersoorten, 200 vogelsoorten en een grote variëteit aan reptielen