✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Afrika

✓ Hoge service, scherpe prijzen

De grote trek

De Grote Trek is de grootste jaarlijkse migratie van zoogdieren ter wereld. In een enorme verplaatsing denderen 1,5 miljoen gnoes, 400.000 zebra’s, 12000 elanden en 300.000 gazelles over de eindeloze vlaktes van de Masai Mara National Reserve – een indrukwekkend schouwspel! Zeker als je bedenkt dat de gnoes en zebra’s aanhoudend blaten en hun zeer kenmerkende geluiden maken, waardoor de grote trek van grote afstand herkenbaar is.

De bekende oversteek van de Mararivier is het hoogtepunt van de grote trek. Sommige reizigers komen alleen daarvoor al naar Kenia! Met ongeveer drieduizend krokodillen in de rivier is dit een ware uitdaging voor de kuddes, en velen overleven het niet. Tegelijkertijd is de grote trek jachtveld voor luipaarden, jachtluipaarden en andere katachtigen. Samen zorgt dat ervoor dat jaarlijks meer dan 250.000 gnoes en zebra’s het leven laten tijdens de grote trek.

Het hele jaar door

De Grote Trek is een natuurlijk fenomeen dat niet op landsgrenzen let, en zowel Tanzania als Kenia beslaat. Ieder jaar in januari zijn de kuddes in het zuiden van het Serengeti National Park in Tanzania te vinden. Ze volgen de regen (en het groene gras) dan richting het noorden, waar ze in juli de grens met Kenia passeren. Hier trekken ze dan met duizenden tegelijk over de vlaktes van de Masai Mara. Uiteindelijk gaan ze weer terug naar het zuiden, over de grens terug naar de Serengeti. In totaal leggen ze per jaar maar liefst achthonderd kilometer af.

De beste maanden om De Grote Trek te zien

Juli: Eind juli – begin augustus beginnen de kuddes Kenia binnen te trekken. Ze zijn dan op zoek naar voedsel en water en moeten de Mararivier over om bij het groene gras te komen. Dit is de beste tijd om de rivieroversteek mee te maken.

Augustus: Meer en meer dieren bereiken de vlaktes van de Masai Mara, waar ze worden opgewacht door hongerige troepen leeuwen, luipaarden en jachtluipaarden.

September: Het leven is goed in de kudde. De meeste beesten hebben de Masai Mara bereikt en de grote katachtigen hebben inmiddels de ergste honger gestild. Nu kan de kudde ontspannen. Een mooie tijd om de Maravlaktes te verkennen!

Oktober: Het begint het te regenen in het Masai Mara Game Reserve, en vanaf november trekken de kuddes terug naar de Serengeti waar het gras weer groen is en de omstandigheden goed zijn voor het voortplantingsseizoen.

Willen jullie ook graag de grote trek zien? Check onze Kenia safari’s of neem contact op voor persoonlijk advies.