✓ Beste klant beoordelingen

✓ NL medewerkers in Afrika

✓ Hoge service, scherpe prijzen

Bekijk reisaanbod

Mombasa

Mombasa is Kenia’s oudste en tweede grootste stad. Al sinds de 12e eeuw is dit een welvarende handelsstad, zijnde een eiland dat strategisch aan de oevers van de Indische Oceaan ligt. Tot op de dag van vandaag is Mombasa een belangrijke haven in Oost-Afrika, en de stad heeft bovendien een eigen internationaal vliegveld.

Tegenwoordig is het historische deel van Mombasa (Old Town) op het eiland te vinden, terwijl de stad als geheel door de jaren heen verder is gegroeid. De Nyali Bridge verbindt het eiland met het noordelijk gedeelte van de stad, waar de mooie wijk Nyali en de stranden van Bamburi te vinden zijn. Een ferry verbindt het oude gedeelte van de stad met het zuiden, en een eindje verder met de paradijselijke stranden van Diani.

Pembe za Ndovu

Mombasa is – zoals de meeste Afrikaanse steden – druk en lawaaierig. Maar de stad heeft zeker zijn charme! De rijke historie alleen al maakt de stad interessant voor een bezoek. En door een nieuw plan krijgen binnenkort alle gebouwen in de oude stad en het zakendistrict de kleur wit met een Egyptisch blauwe rand. De toch al mooie, historische gebouwen zullen er dan perfect uitzien!

Een van Mombasa’s populairste plekken voor een foto is Moi Avenue, de straat met de beroemde slagtanden. Deze slagtanden werden in 1952 gebouwd als herinnering aan het bezoek van de Britse koningin Elizabeth. Ze zijn gemaakt van aluminium en vormen de letter M van Mombasa. Samen vormen ze de toegangspoort tot de stad. Inwoners van Mombasa noemen ze Pembe za Ndovu – swahili voor ivoor. En niet voor niks; van een afstand lijken deze slagtanden echt van ivoor gemaakt te zijn.

Fort Jesus

Fort Jesus in het historische deel van Mombasa is de meest bezochte trekpleister van de stad. Dit 16e eeuwse fort staat op Unesco’s erfgoedlijst. De Portugezen bouwden het fort in 1593 als hun hoofdkwartier in deze uithoek van de Indische Oceaan. Portugese zeelieden, soldaten uit Oman en Swahili rebellen werden vervolgens allemaal de baas in het fort, dat negen keer van gezag veranderde tussen 1631 en 1870. De Britten veranderde het fort daarna in een gevangenis en sinds 1960 is het een museum.

Old Town

De keienstraatjes en oude gebouwen van het historische Old Town reflecteren de mix van Arabische, Portugese, Aziatische en Britse inwoners die hier gewoond hebben. De oudste moskee van Mombasa is hier te vinden, gebouwd in 1300. Dan is er nog de Mandhry Moskee uit 1570 met een minaret die een ogee boog bevat die specifiek is voor deze regio. Het is een mooi voorbeeld van de Swahili architectuur van Mombasa, die een elegant, sierlijke Arabische stijl combineert met de geruststellende geometrische patronen van Afrikaanse design.

De kruidenmarkt in het westen van de oude stad is een waar een feest voor de zintuigen! Deze drukke markt kent een hoop geduw en getrek, geschreeuw en gelach, felle onderhandelingen, felle kleuren en exotische geuren. Hier vind je kardemom, peper, kurkuma, kruidnagel, kaneel en alle andere exotische kruiden die je maar kunt bedenken. En als je dan de hoek omslaat naar Langoni Road vind je nog meer stalletjes met heerlijk eten dat ter plekke bereid wordt.

Het weer in Mombasa

Climate Mombasa

Informatie

 • De gemiddelde temperaturen liggen hoog.
 • In april en mei is er een grote kans op regen.
 • De warmste maanden zijn februari en maart met een gemiddelde temperatuur van 28°C.
 • De koudste maanden zijn juli en augustus met een gemiddelde temperatuur van 24°C.
 • Mei is de natste maand, die je beter kunt vermijden als je niet van regen houdt.
 • Februari is de droogste maand en oktober kent de meeste uren zon.

Nyali en Bamburi

Behalve de historische binnenstad is ook het noorden van Mombasa de moeite van het bezoeken waard. Via Nyali Bridge ga je van het historische eiland naar de noordelijke gebieden Nyali en Bamburi met mooie stranden en vele attracties.

Nyali is een populaire luxe woonwijk met supermarkten, een bioscoop, winkelcentra, een golfbaan met 18 holes, banken, scholen en resorts. Het daarnaast gelegen Bamburi staat bekend om het Jomo Kenyatta openbare strand, in de volksmond Pirates genoemd. Hier vind je ook Haller Park met schaduwrijke paden voor wandel- en fietstochten. In het bijbehorende natuurreservaat kan je giraffen met de hand voeren en nijlpaarden, krokodillen, slangen en andere beesten zien. Ook is hier een vlinderpaviljoen. Bamburi heeft daarbij een heerlijke strand met veel resorts, cafés, restaurants en zelfs een go-kart-track.

Activiteiten in Nyali en Bamburi

 • Haller Park. Dit park met natuurreservaat heeft een reptielenpark, een kleine viskwekerij, aan tuin met palmbomen, een krokodillenvijver, een vlinderpaviljoen en een platform om giraffen te bekijken. Twee keer per dag kan je die hier met de hand voeren.
 • De Bamburi Forest Trails. Dit zijn geweldig voor schaduwrijke wandelingen, joggen en fietsen. Verdwaal in dit heerlijke tropische bos, dat amper tien jaar geleden nog braakliggend land was zonder enig planten- of dierenleven. Nu vind je hier vier wandelroutes die je langs verlaten uitgravingen leiden en door een boomrijk bos met meren, riviertjes, een palmbos en een plantage met inheemse bomen. Je vindt hier dieren zoals de Suni- en Duiker antilopes, elanden en oryxen.
 • Mombasa Go-Kart. De plek voor een adrenalinekick! Deze vijfhonderd meter lange racebaan heeft veertien Zwitserse 200cc karts en een professioneel computersysteem. Behalve karten kan je hier ook een potje painballen of schijfschieten. Maar ook een ritje op een rodeo stier, boogschieten, ziplining, Hi-strike, VP-rollercoaster, bowlen en biljart behoren tot de mogelijkheden.
 • Ontdek de magische wereld onder water en het koraalrif tijdens een snorkeltrip op een boot met glazen bodem. Bij eb maak je een wandeling op een zandbank.
 • Tamarind Dhow: deze cruise met lunch vertrekt om een uur ’s middags vanaf de Tamambo Pier, en vaart dan rustig naar de Tudor Creek om een afgelegen plek aan te leggen. Voor de lunch kan je kiezen uit een schaal zeevruchten of een goede Keniaanse steak, gevolgd door een verse tropische fruitsalade, afgesloten met Keniaanse koffie en halwa. Om drie uur keert de dhow dan terug in de haven. Deze dhow vaart dagelijks behalve op zondag. Die dag is gereserveerd voor privé-tochtjes.
 • Wild Waters Kenya. Dit is een zwemparadijs met spannende waterglijbanen voor alle leeftijden. Wie niet genoeg heeft aan de zee, kan hier een heerlijk dagje uit hebben met de familie! Of je nu een spannende glijbaan afglijdt of lekker dobbert op de Lazy River… iedereen komt hier aan zijn trekken.
 • Nguuni Nature Sanctuary. Hier kan je wandelen en giraffen, oryxen, waterbokken en struisvogels tegenkomen. Zorg voor een lange broek, goede schoenen en muggenmelk, want je bevindt je in de tropen! Na de wandeling kom je uit op een picknickterrein met geweldige uitzichten. Je kunt hier ook giraffen voeren met de hand en na zonsondergang wordt een heerlijk vuur aangestoken.